Hlavní obsah

Egypt se vrátil do fokusu českých cestovatelů

Novinky, Kateřina Davidová, CK EXIM tours, a.s.

Nejdostupnější celoroční koupání v moři, úchvatná historie a tím i množství možností poznávání památek, koupání a šnorchlování v nádherném a teplém Rudém moři, avšak i bezkonkurenční poměr kvality služeb ve srovnání s cenou. Navíc jen čtyři hodiny letu z ČR – Egypt si opět získává srdce mnohých Čechů.

Foto: Shutterstock

Egypt se vrátil do fokusu českých cestovatelů.

Článek

 Jak naplánovat dovolenou

Abyste byli spokojeni, věnujte čas přípravě na dovolenou. V závislosti na tom, co chcete dělat v době svého volna, teprve volte cíl zájezdu. Chcete být blízko městského ruchu, v dosahu restaurací či diskoték nebo chcete mít klid a nevadí vám, že centrum je dál? Máte v plánu při dovolené provozovat nějaký sport – hledejte hotel, který jej nabízí nebo v jehož okolí je. Cestujete s dětmi? Pak se určitě hodí aquapark u hotelu. Páry zase ocení třeba wellness.

Foto: Shutterstock

Snad nikdo v Egyptě nevynechá projížďku na velbloudech.

Před odletem do Egypta si překontrolujte platnost vašich cestovních dokladů! Egyptská strana tyto doklady nyní velmi neoblomně kontroluje. Váš pas musí mít platnost minimálně šest měsíců od data odletu z Egypta zpět do ČR. V opačném případě bude váš doklad považován za neplatný.

S sebou si nezapomeňte opalovací krém s vysokým ochranným faktorem, který odpovídá typu vaší pokožky. Při prvních dnech pobytu je vhodné používat na obličej opalovací krém s ochranným faktorem 50. Pro další dny by již měl na všechny tělesné partie postačovat ochranný faktor kolem 25–30. Používání slunečních brýlí a pokrývek hlavy by se pro vás mělo být samozřejmostí.

 Proč jet lidé volí Egypt?

Rudé moře je pojmem, jeho korálové útesy jsou krásné, pláže čisté a je tu teplo, i když už u nás panuje zima. Nekonečné množství památek a ráj, jen pár hodin letu z domoviny, s komfortem ubytování za velmi přijatelné ceny a s možností all inclusive. Ať již zvolíte pobytovou dovolenou, poznávací zájezd, či dovolenou s dětmi, užijete si.

Jste vyznavači šnorchlování a vodních sportů?

Lákají vás aquaparky a vodní hrátky? A co jízda v poušti – například na čtyřkolkách či v terénních vozech? Či na velbloudech? Anebo máte rádi golf? Egypt je země, kde si splníte své sny.

Foto: Shutterstock

Jízda čtyřkolami v poušti.

 A co výlety?

Pro množství turistů je nepředstavitelné se celou dovolenou věnovat jen bazénu či moři. Oživením i možností poznání dané země bývají fakultativní výlety. Oblíbenými jsou výlety z Hurghady na ostrov Giftun, případně z Marsa Alam na ostrov Hamata, kde naleznete krásné pláže a při cestě se skvěle potápí a šnorchluje.

Překrásný a velmi oblíbený je celodenní výlet za památkami egyptské historie do Luxoru. Přivstanete si a pak vás čeká cesta přes poušť do nilského údolí. V Luxoru navštívíte nejprve západní břeh Nilu – Údolí králů, Memnonovy kolosy, chrám královny Hatšepsut a alabastrové dílny. Po obědě, jenž je v ceně výletu, se pak můžete těšit na prohlídku východního břehu – chrámu v Karnaku a institutu papyru.

Foto: Shutterstock

Luxor, Karnak a mnoho dalších památek láká cestovatele do Egypta.

Mezi další úchvatnou archeologickou lokalitu v Egyptě patří bezesporu i místo zvané Dendera – egyptsky Tareret a řecky Tentyra. Největším lákadlem Dendery je bezesporu chrám zasvěcený bohyni Hathoře, jejímu choti Horovi a synu Ihejovi – ti dohromady tvořili božskou triádu. Zajímavou součást chrám vytvářejí hluboké podzemní krypty, které jsou vytesány do vnější zdi a vytvářejí systém tajných chodeb a místností.

Zážitek úplně jiného druhu vám poskytne návštěva parku miniatur, kde spatříte na jednom místě modely staroegyptských chrámů, pyramid, historických, avšak i současných budov z celého Egypta. To vše uvidíte v měřítku 1:25. Během okamžiku tak prakticky procestujete celý Egypt od Alexandrie až po Abu Simbel. Park se nachází poblíž Hurghady v oblasti Makadi Bay a výlet lze spojit například s návštěvou Grand Aquaria či nedalekého Delfinária.

 Rudé moře a potápění

Rudé moře v Egyptě je jedním z nejčistších a nejteplejších moří na světě. Je plné nádherných korálových útesů s pestrobarevným spektrem nevídaného množství různorodých podmořských rostlin a živočichů. Patří i mezi nejproslulejší a nejnavštěvovanější potápěčská místa na světě.

Tradiční oblastí s dlouhou tradicí potápění je Hurghada, kde jsou dlouhé pláže z jemného písku i korálové útesy podél břehů – to nejkrásnější ale naleznete při výpravě lodí. Zatím neobjevenou, přesto vynikající potápěčskou lokalitou je Marsa Alam. Díky své poloze v jižní části Egypta tu panuje velmi příjemné klima i v zimním období a nabízí nádherný podmořský svět, srovnatelný s vyhlášenými lokalitami v Sharm El Sheikhu.

Foto: Shutterstock

Mezi oblíbené suvenýry patří výrobky z alabastru.

Kurzy potápění jsou pořádány podle nejrozšířenějšího výcvikového systému na světě PADI a po absolvování získáte mezinárodní potápěčskou licenci. A dobrou zprávou je, že kurzy probíhají v českém nebo anglickém jazyce. Můžete využít i programy pro certifikované potápěče, které zahrnují dva ponory denně ze břehu s každodenním návratem do potápěčského centra a následným transferem do hotelu.

Avšak i ti, kteří chtějí potápění pouze zkusit, nepřijdou zkrátka – v programu pro nepotápěče si lze zapůjčit výstroj, vyslechnou si výklad a pak následují dva ponory v doprovodu zkušeného instruktora.

Výběr článků

Načítám