Hlavní obsah

Ztichlá vesnice oplývá strašidelnou krásou

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obraz, který na čínském ostrově Šeng-šan vytvořila sama příroda, fascinuje svojí dokonalostí. Opuštěná rybářská vesnička na první pohled místy zcela splývá se svahem, po kterém šplhá. Zdi domů jsou totiž neprostupně zarostlé.

Foto: Profimedia.cz

Bez porostu zůstávají téměř jen díry po oknech.

Článek

Kdybyste se vydali na ostrov Šeng-šan, nalezli byste půvabnou a zároveň tajuplnou ukázku toho, jak si příroda poradí s tím, co jí člověk zanechal napospas. Zkrátka si to vezme za své. Porost vinné révy a plevelu začíná polykat i liduprázdnou rybářskou vesničku na jednom z téměř 400 ostrovů souostroví Šeng-s'.

Foto: Profimedia.cz

Bez porostu zůstávají téměř jen díry po oknech.

Do některých domů se starými kamennými zdmi byste už snad ani nenašli vstup. Tam, kde dříve fungovala prosperující rybářská osada, se nyní obnovuje džungle. Ve staveních, jimž chybí střecha, je patrné, že jejich vnitřek místo lidí osídlila bujná zeleň.

Foto: Profimedia.cz

Z ptačí perspektive je nejlépe vidět, jak moc jsou domy narušené a prorostlé.

Rybáři, původní obyvatelé, opustili přímořskou ostrovní vesnici, aby zamířili na pevninu, kde své úlovky snáze přepravovali i prodávali. Zanedlouho zbydou po jejich někdejších obydlích jen dobře skryté náznaky.

Reklama

Výběr článků

Načítám