Hlavní obsah

Žluté a kalné. Přesto přitahují čínské vodopády tisíce návštěvníků

Novinky, mšv

Do panensky křišťálových a netknutých vodopádů mají Chu-kchou daleko. Voda je kalná a má zemitou barvu. Příznačné je, že druhé největší vodopády v Číně leží na Žluté řece, která jim kvůli písku trochu udává barvu. I přesto ale přitahují spoustu turistů, obzvlášť v tomto období, kdy je nižší srážky paradoxně více rozbouřily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vodopády Chu-kchou ohromí svou masivnostíVideo: Reuters

 
Článek

Zatímco v období silných dešťů, kdy se hladina řeky zvedne, a tudíž i rozlije do stran, má voda spád nějaké dva metry, nyní dosahuje 30 metrů. Nižší počet srážek vedl k poklesu Žluté řeky a voda se tudíž koncentruje jen uprostřed koryta.

Její šířka v této oblasti dosahuje od 50 do 300 metrů v závislosti na období. Neobvyklý výjev proto přilákal mnoho turistů a fotografů.

Na druhou stranu jsou vodopády díky poklesu řeky také mnohem kalnější, jelikož nižší hladina s sebou bere větší množství písku a víří sedimenty, které se na dně usadily během záplavové sezóny.

Foto: Profimedia.cz

Takto vypadají vodopády, když je se řeka rozlije více do stran.

Vodopády Chu-kchou jsou druhé největší v Číně, nacházejí se v provincii Ša-an-si. Mají přízvisko jediných žlutých vodopádů na světě. Nejlepším časem pro jejich návštěvu je podle cestovní agentury China Highlights duben až květen a poté od září do listopadu, kdy jsou vodopády masivnější než nyní.

Foto: Profimedia.cz

Chu-kchou v zimních měsících

Zajímavým obdobím je ovšem i zima, kdy vodopády částečně zamrzají a vytvářejí tak zase zcela jiný pohled, namísto okrové barvy se mohou návštěvníci kochat stříbrnými převisy ledu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám