Hlavní obsah

Zkáza pro Machu Picchu? Nedaleko inckého města staví letiště

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostupnější než kdy předtím, navzdory možné zkáze. Taková je prognóza pro peruánské Machu Picchu, v jehož blízkosti započala výstavba letiště, jež má památku ještě více přiblížit turistům. Archeologové, historici i místní nad takovým rozhodnutím bědují, protože větší dostupnost může pro ruiny inckého města znamenat definitivní tečku, píše britský Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Je Machu Picchu kvůli chystanému letišti v ohrožení?

Článek

U městečka Chinchero se před nedávnem spustily přípravné práce, buldozery zatím čistí a rovnají půdu. Tato oblast, která je považována za bránu do Svatého údolí, a tedy i Machu Picchu, bývala v předkolumbovské éře srdcem celé incké říše. „Zdejší krajina byla vybudována člověkem, Inkové navrhli a postavili terasy a cesty,“ tvrdí expertka na peruánské umění z univerzity v Cambridgi Natalia Majlufová. „Letiště to všechno zničí.“

Chystané letiště má nejznámější incké ruiny přiblížit turistům ještě víc než doposud, kdy se návštěvníci musejí do Machu Picchu vydat ze vzdálenějšího Cuzca. Tamní letiště má navíc jen omezené kapacity – jednu ranvej, která je určena pouze pro úzkotrupé letouny. Ty sem většinou míří z hlavního města Peru Limy nebo bolivijského La Pazu. Letiště v Chincheru má být ale mezinárodní, jeho stavbu podporují společnosti z Jižní Koreje a Kanady, přímé linky by na něj vedly z velkých měst v Latinské Americe i v USA.

Foto: Profimedia.cz

Trh v Chincheru

Kritici neupozorňují jen na škodu, která může hrozit Machu Picchu, ale i dalším památkám, například ruinám města Ollantaytambo. „Je docela ironické a paradoxní, že chtějí vybudovat letiště jen 20 minut od Svatého údolí, jenž je epicentrem incké kultury, tedy přímo v srdci toho, kvůli čemu sem turisté jezdí,“ uvedl antropolog Pablo Del Valle z Cuzca.

Cuzco letiště potřebuje, tvrdí ministr

Stačila vzniknout už i petice, v níž signatáři žádají prezidenta Martína Vizcarru, aby situaci přehodnotil a nechal letiště umístit někam dále od Chinchera. „Myslím, že není jediný významný archeolog nebo historik z Cuzca, který by petici ještě nepodepsal,“ tvrdí Majlufová.

Situace se ale bojí i samotní obyvatelé Chinchera, kteří si žijí vlastním tempem. Přestože mnozí z nich pracují právě v turistickém odvětví, obávají se, jak by mohly plány narušit místní atmosféru. „Žijeme tu v poklidu, nemáme tu zloděje, žádnou kriminalitu. S otevřením letiště se spousta věcí změní,“ myslí si Alejandrina Conrerasová. „Představte si ten hluk, znečištění vzduchu a nemoci, které to přinese,“ zamýšlí se Karen Auccapumová.

„Letiště bude postaveno co nejdříve, protože Cuzco ho velmi potřebuje,“ uvedl minulý měsíc peruánský ministr financí Carlos Oliva. „Existuje celá řada technických studií, které stavbu podporují,“ doplnil. Kritici ovšem trvají na tom, že letiště způsobí nevratnou škodu celé pitoreskní oblasti.

Jediným možným řešením problému může být snad pro Machu Picchu další utahování opasků a omezení počtu návštěvníků. Minulý týden úřady oznámily, že vstup do tří nejpopulárnějších objektů ve městě se omezí na tři hodiny denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám