Hlavní obsah

Žižka provede turisty Toulavou

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na procházku s průvodcem Janem Žižkou, brožurou, která byla vydána k 600. výročí od založení města Tábora, se může každý vydat do turistické oblasti Toulava. Ta nabízí stezku údolím Lužnice, kláštery v Klokotech, Bechyni a Milevsku nebo golfové hřiště.

Foto: JČCR

Podzim je také ideálním časem pro duchovní pouť.

Článek

Stezka údolím Lužnice Toulavou je vůbec první trasou v České republice zařazenou na seznam nejlepších pěších stezek Evropy Leading Quality Trails Best of Europe. Tento certifikát kvality a výjimečnosti, jakýsi turistický seznam UNESCO, obdržela trasa loni v prosinci.

„Trasa začíná v Plané nad Lužnicí a vede hlubokým údolím řeky Lužnice kolem historických měst Tábor a Bechyně, starých mlýnů a zřícenin do Týna nad Vltavou, kde po 55 kilometrech končí za soutokem Lužnice s Vltavou,“ upozornil manažer turistické oblasti Toulava Jan Sochor.

Bludiště v kukuřici lákají tisíce lidí

Tipy na výlety

Zmínil, že nejde ale jen o trasu samotnou. Čtyřetapová trasa je doplněna o zážitky, například lezení po skalách, plavby po Lužnici a podobně, které si lze stejně jako služby průvodce, ubytování po trase či přepravu zavazadel objednat na webu Toulavy.

Podzim je také ideálním časem pro duchovní pouť. A i tu má Toulava v záloze v podobě programu poutních stezek, které nabízejí propojení hned tří nádherných sakrálních památek: kláštera Klokoty, kláštera Bechyně a kláštera Milevsko.

Toulava je oficiální turistickou oblastí na území Táborska, Sedlčanska a okolí Milevska, jejímž centrem je město Tábor. Krajina na pomezí jižních a středních Čech má svou slavnou historii s množstvím památek, romantickými zákoutími i nepoznamenanou zachovalou krajinou.

Zámek v Peruci je přístupný veřejnosti

Cestování

„Země historická, kde zněl husitský chorál, kde se zrodil rod pánů z Růže, kraj drobných zřícenin, zapadlých malebných vesnic a úchvatné lidové architektury. Je to krajina jak stvořená k toulání a objevování, bohatá na zážitky, tradice, dobré jídlo, aktivní vyžití i místa pro relaxaci a odpočinek. I proto byl tento malebný kout v srdci Čech nazván Toulavou,“ vysvětlil Sochor.

Toulava pokrývá oblast o rozloze více než dvou tisíc čtverečních kilometrů, má 155 obcí, 11 hradů a zřícenin, 18 rozhleden a věží, sedm přírodních parků, osm národních kulturních památek, 15 památkově chráněných měst a vesnic, více než tisíc kilometrů cyklo a turistických tras, 200 kilometrů naučných stezek a 150 kilometrů běžeckých tras. K tomu více než tři desítky muzeí, čtyři zpřístupněné zámky, dvě golfová hřiště, pět pivovarů a jednu zoo.

Reklama

Výběr článků

Načítám