Hlavní obsah

Zimní pohádka v londýnském Hyde Parku

Právo, Kateřina Lefebvre

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní město Spojeného království má v každém ročním období své neopakovatelné kouzlo. Během adventu se promění ve vánoční pohádku, jednu z nejkrásnějších na světě.

Foto: Profimedia.cz

Na Winter Wonderland míří Britové ze všech koutů země.

Článek

Asi největší změnou projde Hyde Park v polovině listopadu, kdy se mění na zimní zemi zázraků. Jen málokterý Londýňan odolá této vánoční pohádce plné trhů, atrakcí a svařeného vína, navíc sem míří Britové ze všech koutů země.

Lidé se sem chodí bavit s přáteli, firmy tu pořádají vánoční večírky a děti i dospělí si užívají jízdu na horských drahách, kolotočích a dalších atrakcích. Chcete-li nasát pravou předvánoční atmosféru, Winter Wonderland je správnou volbou.

Advent hlavou dolů

Tradice adventu v Hyde Parku není vůbec dlouhá. Vše odstartovalo roku 2007 otevření venkovního kluziště a doprovodného vánočního trhu. Nápad se okamžitě setkal se zájmem. Letos slaví své desáté výročí a organizátoři po letech zkušeností vybrali to nejlepší z předchozích ročníků.

V prostorách parku si návštěvníci mohou vybrat mezi více než stovkou atrakcí, ať už chtějí létat, padat z výšky či točit se všemi směry vysoko nad Londýnem. Všemu dominuje několik horských drah: zvolit si lze mezi největší přemístitelnou horskou dráhou na světě zvanou Munich Looping, točením s přetížením 2,5 G na Wilde Maus XXL či vnitřní jízdou horskou jeskyní v Ledové hoře. Ti, kteří se sem odváží, tu projedou mezi tučňáky a ledními medvědy a nechají se oslnit polární září.

Foto: Profimedia.cz

Na své si přijdou také děti.

Odvážlivci jistě nevynechají ani The Hangover, kde padají volným pádem z výšky 85 metrů, či speciální kolotoč pro odvážné, zvaný Air, který se s vámi točí a houpe všemi směry ve výšce třicet metrů. Oblíbený je i klasický kolotoč, jehož sedačky létají šedesát metrů nad zemí.

Na své si tu však přijdou i děti, které si užijí jízdu vláčkem, kolotoč ve viktoriánském stylu či hry testující jejich schopnosti.

Vstup do areálu je zdarma, jednotlivé atrakce se platí na místě, stačí si jen vystát frontu. Existuje tu však i několik míst, která jsou natolik oblíbená, že je nutné si na ně koupit vstupenky předem přes internet. K těm nejrychleji vyprodaným patří Magical Ice Kingdom, v němž návštěvníky čeká asi půl hodiny dlouhá cesta arktickou krajinou, během níž spatří lodní vraky zmizelé v ledu, prohlédnou si iglú a zarybaří si s Inuity.

Foto: Profimedia.cz

Na žádném z deseti ročníků Winter Wonderland nechybělo největší venkovní kluziště v Británii.

Vyhledávané je i hodinové krasobruslařské představení Louskáček na ledě, připravené speciálně pro Winter Wonderland, jízda na ruském kole vysokém 60 metrů Grant Wheel, dech beroucí výkony artistů v Cirque Berserk nebo originální zimní koktejly v Bar Ice. Od prvního ročníku zde také nikdy nechybělo největší otevřené kluziště na celých ostrovech.

Děti by neměly vynechat Santovu zemi, kde si prohlédnou jeho dílnu, setkají se se skřítky a projet se mohou i v Santově vánočním expresu.

Foto: Profimedia.cz

Winter Wonderland nabízí více než stovku atrakcí.

Pravou vánoční náladu lze nasát i během procházky mezi více než dvěma sty stánky s dárky, ozdobami, šperky, oblečením, řezbářskými výrobky atd. Vše je doplněno skvělým jídlem a pitím, a jestliže chcete ochutnat místní specialitu, nenechte si ujít horkou čokoládu s marshmallow.

Londýnské vánoční stromy

Blížící se Vánoce si však můžete užít i na mnoha dalších místech Londýna.

Již skoro sedmdesát let se první čtvrtek v prosinci v 18:00 hodin rozsvěcí vánoční strom na náměstí Trafalgar. Ten Spojenému království už tradičně věnuje Norsko jako poděkování za britskou pomoc norskému lidu i králi během druhé světové války. Vždy se jedná o smrk z lesů kolem Osla, jenž je přes dvacet metrů vysoký a většinou dosáhl stáří padesáti až šedesáti let.

Do 23. prosince si u něj můžete poslechnout koledy v podání více než čtyřiceti hudebních skupin. Daleko kratší tradici má vánoční strom u Royal Exchange. Tady se nachází teprve počtvrté a svítit bude od 23. prosince do 6. ledna.

První londýnský plovoucí strom našel své místo mezi zakotvenými jachtami v docích svaté Kateřiny v tzv. West Basin. Skoro 14 metrů vysoký vánoční stromek o hmotnosti šesti tun rozzářilo 14 000 vánočních světel a nahoře jej zdobí 1,5 metru vysoká vánoční hvězda. Prohlédnout si jej lze do 3. ledna 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám