Hlavní obsah

Zimní hory pro pěší: Kam vyrazit bez lyží a přezkáčů

Novinky, fis

Ne každý, kdo našel zalíbení v zasněžených horských svazích, holduje zimním sportům, jako je lyžování nebo snowboarding. Pro turisty, kteří si touží klidnou zimní krajinu vychutnat raději při pěších procházkách se zastávkami ve vyhřátých horských chatách, existují speciální trasy. Najdou je v Česku i za hranicemi.

Foto: Profimedia.cz

V pohorkách nebo na sněžnicích – i tak si řada turistů užívá zimní dovolenou na horách.

Článek

Horská turistika s pěšími návštěvníky počítá i v zimě, proto v různých koutech Evropy natrefíte na udržované stezky připravené právě pro rekreanty v pohorkách. Vydat se můžete třeba na jih České republiky, kde najdete 40 kilometrů turistických cest, po nichž se dostanete až do Dolního Rakouska. Projděte si Šumavskou stezku nebo okružní trasu Halsacher Rundweg.

Rakousko

Za hranicemi se zdržíme. Cestami, na kterých si pěší turisté užívají bílou zimní romantiku plnými doušky, je sousední Rakousko protkané. Jedním z tipů je kupříkladu výlet po regionu Wagrain-Kleinarl v Salcbursku. Nabízí přes 20 kilometrů stezek různé obtížnosti. Koho by omrzely pohorky, může si půjčit sněžnice.

Pokud byste měli chuť procházet se pod nohama křupajícím sněhem až do setmění, navštivte rakouský región Fuschlsee a oblast Faistenai. Cesty jsou tu odstupňovány do všech úrovní obtížnosti a v některých úsecích jsou vybaveny umělým osvětlením.

Jižní Tyrolsko

Jestliže se chystáte na zimní dovolenou s dětmi, zvažte túru údolím řeky Isarco (Eisack) v Jižním Tyrolsku. Vysokohorská, přesto nepříliš náročná trasa začíná v nadmořské výšce 1800 metrů a nabízí dechberoucí pohled na Dolomity a Zillertalské Alpy.

Pro celou rodinu či méně zdatné horaly je vhodná také panoramatická okružní trasa s minimálním stoupáním v oblasti Solda (Sulden). Zhruba tříhodinová túra začíná u místní turistické informační kanceláře.

Švýcarsko

Pěší turisté mohou od letošního roku využít propojení švýcarských středisek Lenzerheide a Arosa, největšího lyžařského areálu v kantonu Graubünden. Udržované cesty vedou až ke spojovací lanovce z obou stran. Síť stezek navíc měří úctyhodných 140 kilometrů, výletníci mají tedy bohatý výběr, například co se týče náročnosti tras.

Na pěší túry a zážitkové výlety na sněžnicích láká taktéž švýcarské středisko Savognin v Albulských Alpách. Sledování zvířecích stop nebo chytání teplých slunečních paprsků je v tamní mírumilovné zimní krajině dokonalým lékem proti starostem, které by si turisté z měst snad mohli přivézt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám