Hlavní obsah

Zimbabwe chce přilákat turisty na odstřel kriticky ohrožených slonů

Značnou kontroverzi vyvolalo rozhodnutí afrického Zimbabwe. To chce přilákat turisty na povolení ke střelbě 500 slonů afrických i pralesních, kteří byli jen před několika týdny klasifikováni jako kriticky ohrožení, píše server CNN. Hlavním důvodem je stagnace cestovního ruchu kvůli pandemii.

Foto: Profimedia.cz

Slon pralesní je menším sourozencem slona afrického.

Článek

O plánu vydávat povolení ke střelbě informoval mluvčí zimbabwského úřadu pro národní parky a divokou přírodu Tinashe Farawo. „Co zabijeme, to sníme,“ konstatoval lapidárně Farawo. „Náš rozpočet činí asi 25 milionů dolarů (535 milionů korun) a je částečně financován skrze sportovní lov. A cestovní ruch je v tuto chvíli mrtvý kvůli pandemii koronaviru,“ doplnil.

Povolení se mají vydávat v omezeném množství, respektive na odstřel 500 slonů afrických (ti jsou klasifikováni jako ohrožení) a jejich menších příbuzných slonů pralesních, kteří jsou ohrožení dokonce kriticky.

Najít jinou cestu

Simiso Mlevuová, mluvčí Centra pro přírodní zdroje, organizace, která bojuje za práva lidí i přírody, uvedla, že plán na odstřel slonů je otřesný. „Důrazně odsuzujeme lov kvůli trofejím, který jen stupňuje konflikt mezi lidmi a divokou přírodou,“ uvedla Mlevuová.

„Je téměř jisté, že se přeživší členové zvířecích rodin, kteří budou muset přihlížet nesmyslnému zabíjení svých blízkých, pomstí na nebohých vesničanech,“ doplnila mluvčí.

Vysvětlila, že vláda svůj krok argumentuje tím, že má lov pomoci s ochranou přírody. Podle ní je však střelba motivována chamtivostí. „Je potřeba přijít s inovativními a k přírodě přátelštějšími kroky, které zajistí cestovnímu ruchu prostředky,“ uzavřela.

Server CNN připomíná, že Zimbabwe není jedinou africkou zemí, která se rozhodla prodávat lovecká povolení. V prosinci tento krok učinila také Namibie, když dala „na prodej“ 170 divokých slonů.

Pytláka v Krugerově parku ušlapali sloni

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám