Hlavní obsah

Židlochovická lokálka obnoví provoz

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Židlochovice

Nad obnoveným nádražíčkem ve městě Židlochovice se v neděli osmého prosince v jednu odpoledne zase objeví oblak páry a zazní houkání parní píšťaly. O radost všem milovníkům nostalgie i železniční historie se postará parní lokomotiva Skaličák, která po čtyřiceti letech od zrušení vlakové trati z Hrušovan do Židlochovic zase přitáhne osobní historickou soupravu.

Foto: Fotomontáž město Židlochovice

Na takový pohled se mohou těšit druhou adventní neděli návštěvníci znovuobnovení vlakové trati v Židlochovicích.

Článek

Nepůjde však jen o jedinou mimořádnou jízdu. S velkou slávou bude totiž zároveň otevřen nový vlakový terminál a první pravidelné spoje z Židlochovic do Brna vyjedou o týden později podle nového jízdního řádu.

A protože se očekává mimořádný zájem, začnou se jízdenky na historické jízdy soupravy, v níž parní lokomotiva potáhne pět historických vagonů – „dřeváků“ – pro 300 cestujících, prodávat už 8. a 9. listopadu od devíti hodin v židlochovickém informačním centru.

Jízdenky na historické jízdy se začnou prodávat už 8. a 9. listopadu

Na místo slávy však lze přijet i z Brna, odkud souprava vyráží z Dolního nádraží ve 12.28 hodin. Cena jednosměrné jízdenky je v tomto případě 200 korun. Od jedné odpoledne pak bude souprava hodinu stát v Židlochovicích před novotou zářící nádražní budovou, aby si ji cestující mohli prohlédnout a vyfotografovat.

Od dvou odpoledne pak zahájí vlak čtyři jízdy na trati Židlochovice – Hrušovany (stanice na hlavní mezinárodní trati), jedna jízda bude za padesát korun a děti na klíně mohou cestovat zdarma.

Sváteční nedělní odpoledne zpříjemní řízná dechovka, dobové kostýmy, vystoupení mažoretek, výstava fotografií a modelů vláčků v knihovně. Tradiční řemeslný jarmark s teplým punčem v areálu Robertovy vily na návštěvníky dýchne kouzlem druhé adventní neděle.

Polozemnice na Znojemsku ukazuje obydlí starých Slovanů

Cestování

Do Židlochovic se po trati jezdilo od roku 1895 do roku 1979. Zásadní byl pro vznik železničního spojení tamní cukrovar, který byl v provozu od roku 1838 a byl tehdy nejvýznamnějším cukrovarem v českých zemích i v Rakousku-Uhersku.

O vzkříšení tratě v délce necelých tří kilometrů se postaral projekt Jihomoravského kraje, který doufá, že vlakovým spojením Židlochovicka s Brnem se alespoň částečně uleví přetížené silniční dopravě. Investice realizovaná SŽDC přišla na téměř sedm set milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám