Hlavní obsah

Žiarska dolina v Západních Tatrách možná změní název

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Žiarska dolina v Západních Tatrách se údajně kdysi jmenovala Smrečianska dolina. Není vyloučeno, že dolina opět změní název.

Po 40 letech se zřejmě změní název oblíbené rokliny v západních TatráchVideo: TV Markíza

 
Článek

Změnu názvu preferují především obyvatelé obce Smrečany, která sousedí s obcí Žiar. „Někteří naši obyvatelé se už několik let dožadují, abychom se pokusili pátrat po nějakých historických faktech,“ řekl televizi Markíza zástupce starosty obce Smrečany Martin Šimún. „Co se týče priorit obce, tak je tento problém na posledním místě,“ dodává s úsměvem místostarosta.

Bývalá náruživá turistka Ema Žembová (87) tvrdí, že dolina se v minulosti jmenovala Smrečianska. „Jmenovalo se to podle potoka Smrečianky,“ říká. Potok protéká Žiarskou dolinou a na starých mapách z 18. a 19. století je pojmenován pouze on.

Podle archiváře z Liptovského Mikuláše Petra Vítka byla dolina za první Československé republiky na vojenských mapách označena jako Smrečianska. Název Žiarska dolina se objevuje až po druhé světové válce a státní orgány ji oficiálně potvrdily až v roce 1976.

Spor vztahy neovlivní

Místostarosta obce Smrečany tvrdí, že kvůli tomuto sporu se obyvatelé sousedních obcí určitě nerozhádají. „Společně pracujeme na družstvu, společně sportujeme, společně se modlíme a společně budeme muset fungovat i nadále,“ říká Šimún. Je možné, že místo přejmenování doliny umístí v Žiarské dolině pouze tabuli s její kompletní historií.

Žiarska dolina patří mezi nejnavštěvovanější lokality Západních Tater. „Není proč měnit název,“ domnívá se jeden z turistů. „Pro nás je Žiarska pořád Žiarska a mělo by to tak zůstat,“ říká česká turistka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám