Hlavní obsah

Ženu vyvedli z letadla kvůli její alergii na buráky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyvedením z letadla skončila cesta Sophie Draperové s American Airlines. Na vině ovšem nebyla její neochota mít roušku nebo agresivní chování vůči posádce. Důvodem, proč nemohla se společností letět, byla údajně její alergie na buráky. Po neshodě s personálem ohledně potravinové intolerance musela žena i se svým partnerem opustit palubu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sophie Draperová, která pracuje na univerzitě v britském Durhamu, cestovala loni v prosinci se svým partnerem z Londýna do New Yorku. Jelikož trpí alergií na arašídy, oznámila to zaměstnancům hned u odletové brány — společnost totiž nenabízí možnost o potravinových intolerancích informovat při rezervaci online, uvádí server Independent.

„V tu chvíli se věci začaly zamotávat,“ napsala Draperová na Twitteru začátkem února, kdy se o příhodu podělila poprvé. „Personál American Airlines na mě koukal zmateně. Zeptali se mě, zda mohou jíst buráky lidé kolem mě. Informovala jsem je, že moje alergie je závažná, takže ne,“ dodala cestující.

Personál aerolinek prý pro její indispozici neměl pochopení a choval se nepříjemně. Doprovodil nicméně oba pasažéry do letadla, kde informaci předal vedoucímu posádky.

Ten ženě oznámil, že v podstatě nemůže zakázat komukoli konzumovat arašídy či ořechy a v rámci politiky společnosti o potravinové intoleranci ani nemůže ostatní informovat. Tomu se žena podivila a začala se prý obávat o hladký průběh letu.

U British Airways problém nebyl

Ženin partner se dotázal, co by posádka dělala v případě, že by Draperová utrpěla anafylaktický šok nad Atlantikem. Zaměstnanci opáčili, že snad ví, jak se používá Epipen, roztok v injekčním peru určený k potlačení silné alergické reakce. „Bylo nám řečeno, že kvůli našim obavám mají obavy oni. Bez jakékoli další diskuze jsme se dozvěděli, že naše zavazadla byla odebrána z letadla a my musíme opustit palubu,“ doplnila žena s tím, že se v tu chvíli rozplakala.

Do cíle nakonec pár doletěl s British Airways, kde se podle ženy chovala posádka fantasticky. „Přestali podávat veškeré produkty s ořechy a vysvětlili, že je na palubě osoba s alergií. Osobně si pak promluvili s cestujícími v okolních řadách,“ uvedla Draperová.

Společnost American Airlines se hájí, že zdraví posádky i cestujících je naprostou prioritou. „Je nám líto, že jsme slečnu Draperovou a jejího partnera zklamali. Náš tým už ji kontaktoval kvůli omluvě, a aby se dozvěděl více,“ uvedl mluvčí s tím, že arašídy aerolinky v průběhu letu nepodávají. Nemohou prý však garantovat, že pasažéři nebudou burákům nebo ořechům během cesty vystaveni.

Vážíte moc. Aerolinky Emirates údajně trestají letušky za kila navíc

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám