Hlavní obsah

Žena žaluje easyJet. Aerolinky ji přesadily kvůli ortodoxním židům

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patnáct tisíc liber (skoro 440 tisíc korun) požaduje po nízkonákladové společnosti easyJet jedna z cestujících. Melanie Wolfsonová byla při loňském letu z Izraele do Londýna nucena změnit místo, protože ortodoxní židovští pasažéři odmítli sedět vedle ženy. Wolfsonová prý takové ponížení ještě nezažila, píše server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Žena, která je britsko-izraelského původu a žije v Tel Avivu, si při cestě do Londýna připlatila za místo v uličce. Její dva židovští spolucestující, otec se synem, ji však požádali, zda by si mohla přesednout jinam.

„Bylo to poprvé za můj dospělý život, kdy jsem byla diskriminována za to, že jsem žena,“ uvedla Wolfsonová, která se v tu chvíli podle svých slov cítila velmi uražená a ponížená.

„Neměla bych vůbec žádný problém vyměnit si místo, aby spolu mohli sedět například členové rodiny nebo přátelé. Jelikož to ale bylo z důvodu, že jsem žena, odmítla jsem,“ vysvětlila cestující. Frustrující podle ní bylo, že se jí nikdo z pasažérů nezastal.

Odmítli si v letadle nasadit roušky, na letišti jim to spočítali

Koktejl

Do sporu posléze zasáhla letuška, která ženě jako kompenzaci nabídla horký nápoj zdarma. Wolfsonová nechtěla letadlo zdržovat, a tak s výměnou sedadla nakonec souhlasila. Následně ale poslala společnosti easyJet oficiální stížnost, kde na diskriminaci upozornila.

Situace se opakovala

Stejnou situaci žena prožila jen o dva měsíce později, kdy opět letěla do Londýna a znovu měla problém s ortodoxními židy, kteří požadovali, aby si přesedla. Dvě jiné pasažérky se nicméně nabídly, že si s muži místa vymění a samy se vedle Wolfsonové posadí.

Cestující si stěžuje, že posádka v této situaci nezakročila a nepostavila se za ni. Rozhodla se proto v Izraeli podat žalobu, protože podle platného práva je diskriminace na základě rasy, náboženského vyznání, národnosti, pohlaví nebo sexuální orientace zakázaná.

„Bereme tato obvinění velmi vážně. Není ovšem na místě je více komentovat, protože jde o součást probíhajícího procesu, nicméně nikoho nediskriminujeme,“ okomentovala trestní oznámení mluvčí easyJetu.

Kromě toho, že žena po aerolinkách požaduje finanční odškodnění, rovněž by ráda docílila toho, aby měla posádka společnosti zakázáno domáhat se po cestujících výměny sedadla jen kvůli pohlaví.

Turista porušil v Kanadě karanténu. Hrozí mu astronomická pokuta

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám