Hlavní obsah

Žena pořídila na Šumavě unikátní fotografie mláděte ohrožené šelmy

• Aktualizováno
Novinky, fis

Na ten den Zuzana Mašková ze Správy Národního parku Šumava asi nikdy nezapomene. Během předposledního srpnového úterka se jí podařilo vyfotografovat mládě ohroženého rysa ostrovida, což je nejen unikátním fotografickým úlovkem, ale především nevídaným zážitkem.

Foto: Zuzana Mašková z NP Šumava

Rysí mládě ve větvích zhruba sedm metrů nad zemí

Článek

V úterý v deset hodin dopoledne si Zuzana Mašková všimla ve větvích stromu v lese nedaleko Černého jezera mláděte chráněného rysa ostrovida. Využila jedinečné šance a zvíře vyfotila. Kromě toho okamžitě kontaktovala kolegy.

„Musela jsem mládě chvíli pozorovat, abychom si byli jistí, že je v pořádku. Sledovala jsem ho asi půl hodiny, pak jsem se na místo vrátila po víc než dvou hodinách a stále tam odpočívalo. Pak odešlo, protože večer už ho tam kolega neviděl,” řekla Novinkám Mašková.

Foto: Zuzana Mašková z NP Šumava

Mládě naší jediné volně žijící kočkovité šelmy bylo ve větvích stromu spokojené.

Mládě, které předtím nejspíš nikdy nepřišlo do kontaktu s člověkem, bylo hravé a nebálo se. „Je dobře, že bylo tak vysoko nad zemí, protože vypadalo velmi přátelsky a po chvíli bych možná měla nutkání si ho pohladit. A ono by se samozřejmě nenechalo,” popsala Novinkám se Mašková. Podle odborníka NP Šumava Luďka Bufky se asi jednalo o dobře živeného jedináčka.

Foto: Zuzana Mašková z NP Šumava

Malý rys byl hravý jako kotě.

Fotografie mladého rysa si získaly velký ohlas na sociálních sítích, kam národní park obrázky umístil. S nadšením na ně reagovaly stovky uživatelů. Mašková takovou reakci médií a veřejnosti nečekala. „Jsem šokovaná tím, kolik pozornosti kolem toho vzniklo. Takové fotky se sice neobjevují často, ale sem tam se stane, že například nějací lesníci rysa potkají a vyfotografují.”

Rysům se na hranicích Česka a Německa líbí. Rysici s mládětem zachytila letos v únoru poprvé fotopast na německé straně Českého lesa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám