Hlavní obsah

Žena léta cestovala bez letenky. Vždy jsem se na někoho nalepila, tvrdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devětašedesátiletá Marilyn Hartmanová nevypadá na první pohled nijak neobvykle. Jde ovšem o chronickou černou pasažérku, jíž se podařilo nejméně třicetkrát proplížit do letadla bez vlastního palubního lístku. Nyní při čekání na soud ve vazbě poskytla rozhovor, v němž poprvé uvedla, jakým způsobem vždy proklouzla kolem zaměstnanců letiště.

Foto: Profimedia.cz

Ženě se podařilo nejméně třicetkrát dostat do letadla bez letenky (ilustrační foto).

Článek

Hartmanová, jež si vysloužila přezdívku sériová černá pasažérka, se mezi roky 2002 a 2019 dostala na nejméně třicítku letů, aniž by si na kterýkoli z nich zakoupila letenku. Teprve v roce 2014 se dostala do hledáčku úřadů, od té doby byla nesčetněkrát přistižena a asi dvacetkrát zatčena na různých amerických letištích, uvádí server Daily Mail.

Aktuálně čeká v chicagské věznici Cook County Jail na soud, protože se v úterý opět pokoušela dostat do letadla, přičemž poskytla i obsáhlý rozhovor. Televizní stanici CBS2 vyprávěla o historii svých nelegálních výletů napříč Spojenými státy americkými i dalšími kontinenty.

Důchodkyně několikrát obešla letištní kontrolu a odcestovala bez dokladů

Cestování

Na otázku, jak se ženě podařilo proklouznout přes zaměstnance americké agentury TSA, jejímž hlavním úkolem je monitorovat bezpečnost leteckého provozu, odpověděla žena poněkud záhadně.

„Přelstila jsem je tak, a to je naprosto šílené, že jsem se nalepila na někoho, kdo nesl takovou modrou tašku,“ uvedla. „A pak už vím jen to, že jsem stála v řadě a zaměstnanci TSA mě nechali projít, protože si mysleli, že patřím k tomu člověku s modrou taškou,“ doplnila žena, aniž by upřesnila, co onou modrou taškou myslí.

Dvanáct let létala bez povšimnutí

Podle televizní stanice CBS2 byla Hartmanová opakovaně chycena, když u sebe měla palubní lístek jiné osoby. Po příletu do jiné země zase postrádala potřebné dokumenty, aby mohla projít imigrační kontrolou. To je ovšem jen zlomek toho, co se ženě podařilo. Celých dvanáct let se pozornosti úřadů vyhýbala úplně.

„Poprvé, když jsem se takhle proplížila, jsem odletěla do Kodaně. Podruhé do Paříže,” řekla. Když ji někde občas zadržela policie, vyslechla ji a následně propustila. První zatčení přišlo až v roce 2014, kdy cestovala mezi kalifornskými městy San José a Los Angeles bez letenky.

Čas od času se žena dostala před soud a objevila se na listině viníků agentury TSA. Vždy však vyvázla pouze s varováním, aby nic podobného už nedělala. Jenže neposlechla. Soud si byl však vědom, že žena není zcela mentálně v pořádku.

Sama Hartmanová ale pro CBS2 uvedla, že obavy o její duševní zdraví byly přehnané. „Vím, že se stále zdůrazňují psychické nemoci. Ale já jsem docela v pořádku. Nevadí mi, když lidé říkají, že jsem šílená. Když se na to podívám objektivně, sama bych to označila za bláznovství. Pro mnohé jsem však zůstala jistou záhadou,“ řekla žena. Vzápětí však uvedla, že trpí bipolární poruchou a ve skutečnosti jí její dobrodružství vůbec nepřinášela radost. Ztížit práci bezpečnostní agentuře rovněž nechtěla.

Žena v minulosti u soudu vyvázla se dvěma podmínkami, to se jí tentokrát už pravděpodobně nepodaří. Tak se alespoň vyjádřila soudkyně Peggy Chiampasová. Očekává se, že si Hartmanová za své létání načerno odpyká natvrdo trest ve vězení.

Podle experta na bezpečnost letectví Jeffa Price jsou Hartmanové úspěšné pokusy o proklouznutí do letadla ohromující. „Celý její modus operandi tkví v jednoduchosti. Jsou to často velmi nesofistikované plány, které patří k těm nejúspěšnějším,“ myslí si Price, který v minulosti sám vedl bezpečnostní tým na letišti v Denveru a případ Hartmanové používal při školení nových agentů.

V letadle odmítl roušku a pomočil sedadlo. Mladému muži hrozí obří trest

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám