Hlavní obsah

Žebříček zemí s nejsilnějšími pasy vede Japonsko, ČR je devátá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud někdo vášnivě rád cestuje, pak je pro něj nejvýhodnější vlastnit japonský pas, který svému držiteli umožňuje dostat se bez víz do 191 zemí světa. Plyne to ze žebříčku nejužitečnějších cestovních dokladů, který každoročně sestavuje britská poradenská firma Henley&Partners.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Japonsko se dostalo na první místo žebříčku už potřetí za sebou, na druhém místě ho v těsném závěsu následuje Singapur, s jehož pasem se dá bezvízově dostat do 190 zemí. O třetí místo se dělí Jižní Korea a Německo (189 zemí).

„Dominance asijských zemí na předních místech je jednoznačným argumentem svědčícím o výhodách otevřené politiky a vzájemně výhodných obchodních dohod,” uvedl šéf firmy Henley Christian H. Kaelin.

10 nejkrásnějších stanic metra na světě

Cestování

„Existuje například jednoznačná provázanost mezi bezvízovým cestováním a svobodným investováním... Země, které mají vysokou investiční svobodu, mají obecně i silnější pasy,” uvedli politologové Ugur Altundal a Ömer Zarpli, kteří data o užitečnosti cestovních dokladů analyzovali.

Nejhůře je na tom Afghánistán

Česko je v rámci žebříčku společně s Novým Zélandem, Maltou, Kanadou a Austrálií na devátém místě — pasy těchto států umožňují svým držitelům bez víz vycestovat do 183 zemí.

Poslední se v pasovém žebříčku umístil Afghánistán, jehož občané mohou bez víz vycestovat pouze do 26 zemí. Do méně než 40 zemí se bez víz dostanou rovněž občané Iráku (28), Sýrie (29), Pákistánu (32), Somálska (32), Jemenu (33), Libye (37). Nepálu (38), Palestiny (38), Severní Koreje (39) a Súdánu (39).

Země s nejsilnějšími pasy
1. Japonsko191 zemí
2. Singapur190 zemí
3. Německo, Jižní Korea189 zemí
4. Finsko, Itálie188 zemí
5. Dánsko, Lucembursko, Španělsko187 zemí
6. Švédsko, Francie186 zemí
7. Švýcarsko, Portugalsko, Nizozemsko, Irsko185 zemí
8. USA, Velká Británie, Norsko, Řecko, Belgie184 zemí
9. Nový Zéland, Malta, Česká republika, Kanada, Austrálie183 zemí
10. Slovensko, Litva, Maďarsko181 zemí
Zdroj: Henley Passport Index

Reklama

Výběr článků

Načítám