Hlavní obsah

Zázrak, nebo náhoda? Kostel, který obtekla láva, vzbuzuje emoce dodnes

Novinky, Jakub Kynčl (Saint-Denis)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Réunion je převážně francouzsky hovořící ostrov v Indickém oceánu. Leží jen nějakých 200 kilometrů od turisticky oblíbenějšího Mauricia. Zajímavostí se na něm však nachází výrazně více než na plážovém ráji - vyjma nejmladší pláže na světě stojí za zmínku i kostel, který přesně před 40 lety doslova obtekla láva. Náhoda či zázrak? Ať tak či onak, kostel Notre Dame des Laves byste měli vidět na vlastní oči.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Kostel Notre-Dame des Laves

Článek

Psal se duben 1977 a vesnice Piton Sainte-Rose ležící na východním pobřeží Réunionu musela být po erupci jednoho z nejaktivnějších vulkánů světa evakuována. Piton de la Fournaise začal soptit obrovskou silou a bylo jasné, že se jeho řádění bez škod neobejde.

Foto: Profimedia.cz

Kostel Notre-Dame des Laves

Láva putovala přes vesnici směrem do moře a ničila vše, co jí stálo v cestě. Tedy skoro vše. Po zničení několika domů a policejní stanice stál v cestě místní kostel.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Pohled z kostelu ven.

Zpočátku to vypadalo, že je osud kostela zpečetěný. Láva vtekla přední částí do kostela a místní už se viděli, jak staví nový kostel. Jenže pak se tok lávy směrem dopředu zastavil, rozdvojil se a začal budovu obtékat. Těžko říci, zda byla budova tak geniálně postavena, ale místní měli jasno - šlo podle nich o boží znamení.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Interiér lávového kostela je strohý, lidé sem chodí kvůli příběhu starému 40 let.

Kostel byl jako jedna z mála budov ve vesnici posléze opraven a přejmenován na Notre Dame des Laves (Kostel lávové Panny Marie). Z vesnice toho před čtyřmi desítkami let mnoho nezbylo. A právě kostel je nyní jedinou atrakcí, za kterou sem turisté jezdí. Skromný interiér kostela je plně vyvážen ztuhlou lávou kolem kostela, která dává tušit, co se tehdy dělo.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Kostel je povinnou zastávkou při cestě kolem ostrova. Ať už je krásně a nebo je průtrž mračen jako na snímku.

Vulkán Piton de la Fournaise je oblíbeným cílem turistů celoročně. Když je sopka v klidové fázi, míří turisté nelehkou cestou až k vrcholu. A pokud soptí, což je poměrně často, vyráží po setmění pozorovat výjimečnou ohnivou scenerii do okolí sopky. A pokud by vás zajímalo, kdy naposledy Piton de La Fournaise soptil, odpověď je jednoduchá - nejnovější erupce probíhá právě v těchto dnech...

Foto: Profimedia.cz

Záběr na sopku Piton de la Fournaise ze soboty 22. července

Jak na Réunion

Z Prahy se na Réunion dostanete nejsnáze přes Paříž s aerolinkami Air France. Zpáteční letenky se pohybují okolo 22 až 26 tisíc korun, v závislosti na přesném termínu. V Paříži musíte přejet na jiné letiště, avšak pro držitele letenky Air France je k dispozici bezplatná doprava autobusem mezi letišti Charlese de Gaulla a Orly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám