Hlavní obsah

Zámek Vimperk se dočká obnovy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní památkový ústav (NPÚ) chce ve vimperském zámku vybudovat Muzeum šumavské industrie. NPÚ zámek od ledna 2015 přebírá do své správy od Národního parku Šumava. Kromě muzea by měla být v zámku i prohlídková trasa a počítá se také s multifunkčním zázemím pro pořádání společenských akcí.

Foto: archiv zámku Vimperk

Zámek Vimperk

Článek

„Zachováme ve Vimperku hradní muzeum, které tam funguje, chtěli bychom ho rozšířit a pojmout trochu velkoryseji, pracovně tomu říkáme Muzeum šumavské industrie. Jde o to, že Vimperk jako národní kulturní památka se nachází na území Národního parku Šumava a potkávají se tam fenomény kulturní a přírodní, a to bychom chtěli nově pojmout," uvedl ředitel českobudějovické územní památkové správy Petr Pavelec.

Jednak tam budou expozice věnující se historii vimperského hradu a zámku, jednak třeba Schwarzenberskému kanálu nebo třeba fenoménu šumavského skla a tisku. „Přemýšlíme o tom, zda silněji uchopit fenomén zaniklých obcí a kulturních památek v oblasti Šumavy," dodal ředitel. Peníze na obnovu památky by NPÚ rád získal z EU v novém plánovacím období.

Zámecká trasa bude věnována posledním Rožmberkům. Budovat se bude zázemí pro kulturně-komerční akce. Centrem zázemí by měl být nový sál s vzácnými nástěnnými malbami v dolním zámku, kde už začaly práce.

O historii Vimperku

Na místě dnešního vimperského zámku stával původně hrad, který vznikl kolem roku 1260. Měl chránit jednu z odboček Zlaté stezky, kudy se z Bavorska vozila sůl a další zboží. Hrad v polovině 16. století získali Rožmberkové, kteří začali s jeho přestavbou na renesanční zámek. Stát jej vlastnil od roku 1948.

Zámek ve Vimperku koupila v roce 1991 od města Správa Národního parku Šumava. V roce 2009 ho chtěla změnit v Mezinárodní environmentální centrum, na projekt ale nesehnala potřebných 700 miliónů korun. Převod památky inicioval ministr životního prostředí Richard Brabec, v červnu dohodu o předání zámku stvrdil spolu s ministrem kultury Danielem Hermanem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám