Hlavní obsah

Zámek Loučeň se vrátí do socialismu, na svátek chystá retroprohlídky

Právo, Radek Plavecký

Na zámku Loučeň na Nymbursku se během netradičních prohlídek lidé vrátí před listopad 1989. Ve středu 17. listopadu bude návštěvník této památky asi dost překvapen, absolvuje totiž socialistické školení.

Článek

Vstupenky si bude ještě kupovat jako současný turista, po zaklapnutí vchodových dveří s ním ovšem průvodce na zámku bude jednat jako s účastníkem předlistopadového školení.

„Zámek Loučeň totiž nebyl za socialistického režimu běžně přístupnou historickou památkou, nýbrž školicím střediskem pro zaměstnance v dopravě. Dobová terminologie říkala, že byl ,účelově využit‘. Tento svérázný způsob využití mnoha českých zámků v nedávné minulosti chceme na státní svátek připomenout,“ vysvětlil manažer zámku Jiří Senohrábek.

Památka s absurdním všedním životem

Děti při prohlídce zjistí a dospělí si připomenou, že památky nebyly vždy vnímány jako dědictví minulosti, ale že se i na nich odehrával často absurdní všední život.

V historických šlechtických komnatách se objeví nezbytné rekvizity komunistické doby, jako marxistické knihy v zámecké knihovně nebo portréty komunistických pohlavárů, které na zámku Loučeň v druhé polovině 20. století běžně visely, a to dokonce na čestném místě, hned nad barokním vstupním schodištěm.

Vrátit se do éry před listopadem 1989 mohou návštěvníci zámku Loučeň ve středu 17. listopadu od 10 do 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám