Hlavní obsah

Zámek Kunštát dostane staronový kabát

Zámek v Kunštátu na Blanensku dostane nový kabát. Památkáři plánují obnovu jeho fasády do podoby, kterou měl koncem 18. století. Velké plochy budou ze světlého okru, zdobné prvky budou tmavě okrové. Je nutná i výměna oken. Současná bílá nahradí kopie původních oken v zelené barvě. Pokud správa zámku získá dotace, začnou práce již v příštím roce.

Foto: Právo

Chloubou zámku v Kunštátu je pět jeleních hlav z umělecké litiny. Ty jsou zrestaurovány, fasádu oprava teprve čeká.

Článek

„Náš zámek si nový kabát zaslouží. Nedávno získal slavnostní noční osvětlení a obnova fasády jej pro turisty ještě více zatraktivní,“ řekl právu kunštátský kastelán Radim Štěpán. Do roku 2005 sídlil v tomto objektu Moravský zemský archiv. Když jej tehdy coby rozpadající se ruinu přebíral, věděl, že má před sebou dlouhé roky prací. O nové fasádě jen snil.

Interiéry se postupně podařilo obnovit. Štěpán zdůraznil, že rekonstrukce je postupná, pomalá, ale maximálně citlivá tak, aby se co nejvíce přiblížila tomu, jak zámek vypadal před zhruba dvěma staletími. Byly to časy jeho největší slávy, kdy získal svoji současnou klasicistní podobu.

Kastelán s nadsázkou říká, že zámek památkáře postupně odměňuje. Před časem se v něm našly vzácné fresky ze 14. století, které lze přirovnat ke komiksu o životě rytíře.

Historický komplex se tyčí nad Kunštátem, na jeho průčelí je pět mohutných jeleních hlav z umělecké litiny, které jsou jediné zrestaurovány.

V Trocnově vyrůstá unikátní středověká vesnice

Tipy na výlety

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám