Hlavní obsah

Zájem zahraničních turistů o Česko roste, jezdí více do regionů

Zájem zahraničních turistů o Českou republiku v posledních letech roste. Turisté jezdí stále více také do regionů, i když hlavním lákadlem je stále Praha. Podle ředitelky agentury CzechTourism Moniky Palatkové se loni v hromadných ubytovacích zařízeních v České republice ubytovalo kolem 10 miliónů zahraničních turistů. Meziroční růst odhadla kolem deseti procent.

Foto: Profimedia.cz

Největším lákadlem je pro zahraniční turisty stále Praha.

Článek

„Lze očekávat, že se dočkáme za loňský rok možná dvouciferných nárůstů v domácím i zahraničním cestovním ruchu,” uvedla. K deseti miliónům zahraničních turistů ubytovaných v hotelech a penziónech je podle ní nutné přičíst ještě poměrně vysokou jednodenní návštěvnost a návštěvnost v individuálních ubytovacích zařízeních.

„Nabídka regionů i nabídka Prahy pro zahraniční klienty se zlepšuje co do pestrosti a kvality,” řekla Palatková. Zájem turistů v minulosti podporovala i slabá koruna. Její posílení zatím ale nijak negativně nepůsobí.

Stoleté výročí republiky

CzechTourism láká do republiky i turisty ze vzdálených destinací. Palatková zmínila Indii, Čínu, Jižní Koreu, kde jsou nárůsty 30 až 50 procent.

„Znalost je u některých vysoká, ale je to poměrně hodně o znalosti Prahy. Na hlavní město se snažíme napojit i region, což se nám v posledních dvou třech letech daří,” uvedla. Pro zahraniční klienty je podle ní důležitým faktorem i bezpečnost.

Tématem letošního roku je 100 let výročí vzniku Československa – tedy státu, který už čtvrtstoletí neexistuje. „Partneři se ptají, jaké budou eventy, co se bude chystat. Bude to téma, které bude rezonovat velmi globálně,” uvedla Palatková, která očekává letos zejména zvýšený zájem turistů ze Slovenska.

Reklama

Výběr článků

Načítám