Hlavní obsah

Zájem o putování na koni během dovolené roste

Česko se stává rájem poutníků na koních. Zájem o tento druh aktivní dovolené roste a spolu s ním se rozšiřuje síť koňských stezek. Podle Karla Markvarta, který má v Klubu českých turistů na starosti správu stezek, přibylo letos v českých krajích až 600 kilometrů hipotras. Pro srovnání, letošní přírůstek dálnic je 12krát menší.

Článek

Celkem mohou jezdci na koních využít až 1400 kilometrů stezek, které krouží kolem jednotlivých koňských stanic, nebo stanice propojují.

Za krásami českého a moravského venkova míří ročně 180 000 turistů z ciziny a 230 000 domorodců. Počty výletníků na koních se odhadují na tisíce.

Několikadenní putování

Většina koňských stezek patří spíše k delším a dá se po nich putovat několik dní. Taková koňská dálnice vede například napříč Středočeským krajem nebo z Telče přes jihočeskou Maříž do Rakouska.

Každý den mohou jezdci přespat v jiném zájezdním hostinci, který má také stáj pro koně. Takový hostinec se potom odborně nazývá horstel. Kůň může být vlastní nebo vypůjčený na specializovaném statku.

Vlastní kůň přijde na 20 tisíc

Za pohled z koňského hřbetu je však také nutné řádně zaplatit. Jeden den putování na půjčeném koni může vyjít cestovatele až na 2000 korun. Cenu ovlivňuje především obtížnost terénu. Farem, které jsou připraveny poskytnout koně i s patřičnou výbavou a průvodcem, stále přibývá. V současné době se jejich počet odhaduje na 200.

Pořízení koně představuje investici zhruba od 20 000 korun výše. Další peníze jsou nutné na vybavení, například sedlo může stát až 20 000 korun, metr biče stojí od šesti do osmi set a jezdecké boty několik tisíc korun. Potřeba je ale i přívěs za auto a také další pomůcky a ochranné prostředky, jako vesta či helma.

Reklama

Výběr článků

Načítám