Hlavní obsah

Za vstup na ostrov Komodo se budou platit desetitisíce

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indonéský ostrov Komodo se měl začátkem příštího roku uzavřít turistům. K tomu nakonec nedojde. Vláda místo toho zavede členství, které lidem umožní domov největších ještěrů světa navštívit. Vyjde na tisíc dolarů, přes 23 tisíc korun, a platné bude po dobu jednoho roku. Cílem je ochránit populaci varanů, ale zároveň neodříznout ostrov od zbytku planety, píše server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Varani komodští

Článek

K uzavření ostrova, o němž indonéská vláda informovala letos na jaře, mělo dojít z důvodu ochrany přirozeného prostředí varanů komodských i jich samotných. Mimo jiné před pašeráky.

Thajská zátoka Maya Bay bude zavřená až do roku 2021

Cestování

Jelikož návštěvnost ostrova vzrůstá — v roce 2018 na něj zavítalo přes 176 tisíc lidí — rozhodla se vláda ochránit ho jiným způsobem než uzavřením. Turisté si budou muset zaplatit roční členství, a místo jednorázového vstupu v ceně deseti dolarů, 230 korun, to tedy bude tisíc dolarů. „Myslím, že to je levné,“ komentoval cenu guvernér regionu Viktor Bungtilu Laiskodat.

Omezení i pro místní komunitu

Indonéská zpravodajská agentura Antara informovala, že budou představeny dva druhy členství. Prémiové umožní turistům navštívit hlavní ostrov Komodo, zatímco neprémiové pouze vedlejší ostrovy v Komodském národním parku, kde ale varani rovněž žijí. Na detailech úřady ještě pracují.

Omezení se bude týkat i místních obyvatel, kteří se původně měli na celý příští rok dočasně přestěhovat. „Růst komunity na ostrově bude regulován, aby se vesnice nestala příliš velkou a neohrozila práci ochránců přírody,“ uvedl guvernérův mluvčí Marius Jelamu. „Spustíme také edukační programy, abychom zajistili, že se bude místní komunita na konzervaci plně podílet,“ dodal.

Mnohem přísnější regulace se mají týkat také výletních lodí proplouvajících v blízkosti ostrova.

Varani v kostce
Varani, známí též pod přezdívkou komodští draci, jsou největší žijící ještěři. Dorůst mohou do délky až tří metrů, a v případě nepozornosti představují nebezpečí i pro člověka. Mají ostré zuby a velmi silný jed, který na oběti působí sedativně.
Varani jsou zranitelným druhem, znamená to, že čelí vyhynutí ve střednědobém období — zhruba 1700 jedinců žije na Komodu, dalších tisíc na nedalekém ostrově Rinca, uvádí BBC.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám