Hlavní obsah

Za sněhem jeďte vlakem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dráhy nabízejí železniční spojení s horskými středisky V ČR i na Slovensku. Vlaky poskytují mj. bezplatnou přepravu lyží, snowboardů, bobů a sáněk. Díky spolupráci s provozovateli mnoha skiareálů se lze snadno dostat návaznými skibusy až přímo pod sjezdovky.

Článek

Šumava

Špičák: Vlakem se lze dopravit až na Špičák. Zastávka ČD Spičák se nachází 250 metrů od lyžařských vleků a není tedy nutné využívat skibusů nebo přecházet daleko pěšky. Z Plzně se lyžaři dostanou v sobotu a v neděli přímými spěšnými vlaky již za dvě hodiny téměř ke sjezdovce.

V období od 5. 1. do 9. 4. 2007 bude poskytnuta sleva ve výši 5 % na celodenní permanentky všem návštěvníkům lyžařského střediska Špičák, kteří se prokáží jízdenkou ČD.

Pancíř: Nedaleko od železniční zastávky Špičák (cca 300 m) se také nachází spodní stanice sedačkové lanovky na vrch Pancíř. Stejný název má i lyžařské středisko se čtyřmi sjezdovkami a různými běžeckými trasami.

Zadov: I když přímo do Zadova nejezdí žádný železniční spoj, je sem zajišťována doprava skibusy z měst Vimperk, České Budějovice, Český Krumlov, Sušice nebo Písek, kam se lze vlakem dopravit. Bližší informace o skibusech získáte na adrese www.lazadov.cz.

Krušné hory

Mikulov a Nové Město (Moldava): Na trati 135 Most-Moldava v Krušných horách se nacházejí turisticky i lyžařsky zajímavá střediska Mikulov a Nové Město (Moldava), která jsou výborně přístupná horskou železnicí jedoucí po trase Most -Osek-Dubí-Moldava.

Sportovní centrum Bouřňák: V prostoru obcí Mikulov a Moldava v blízkosti nádraží ČD Mikulov-Nové Město se nachází dobře vybavený lyžařský běžecký stadión, ze kterého vycházejí dobře značené závodní běžecké tratě.

Jizerské hory

Tanvaldský Špičák: Železniční zastávka Tanvaldský Špičák leží na trati Smržovka-Josefův Důl. Na této trati jezdí vlaky většinou ve čtyřicetiminutových intervalech, ve Smržovce jsou pak zpravidla připraveny přípoje směr Tanvald či Jablonec nad Nisou a Liberec. Novinkou sezóny jsou přímé vlakové spoje z Liberce a Jablonce nad Nisou přes Smržovku a Tanvaldský Špičák do Josefova Dolu a opačně. Tyto vlaky budou jezdit o sobotách, nedělích a svátcích do 25. 3. 2007.

V období od 5. ledna do 9. dubna 2007 bude poskytnuta sleva ve výši 5 % na celodenní permanentky všem návštěvníkům lyžařského střediska Tanvaldský Špičák, kteří se prokáží jízdenkou ČD.

Harrachov: Přestože je silniční spojení ze středních Čech do oblasti Liberecka rychlejší, do horských středisek Jizerských hor lze z Prahy využít přímé vlakové spojení přes Železný Brod do Tanvaldu a z Liberce přímé osobní vlaky do Harrachova. V železniční stanici Harrachov navazují na vlaky ČD autobusy směřující do centra stejnojmenného lyžařského střediska.

Bedřichov a Desná: Dalšími lyžařskými středisky v Jizerských horách jsou Desná a Bedřichov. Do Bedřichova lyžaře doveze linka č. 1 městské hromadné dopravy ČSAD Jablonec nad Nisou, která v Rychnově u Jablonce n. N. navazuje na vlaky ČD.

Krkonoše

Pec pod Sněžkou: Z Prahy hl. n. a Hradce Králové lze v pátek v podvečer dorazit přímým rychlíkem do Trutnova. Od nádraží ČD navazuje bezplatný skibus, který lyžaře dopraví až do areálu Ski Pec. Zpět odjíždí skibus v neděli od vleku Javor do Trutnova k odpolednímu rychlíku směr Hradec Králové a Praha.

Jeseníky

Ramzová: Nejvýše položenou rychlíkovou stanicí (760 m n. m.) u nás je Ramzová. Leží na trati Šumperk-Krnov a výhodná poloha nádraží nedaleko spodní stanice vleku jen potvrzuje, že vlakem je to do Ramzové v zimě nejvýhodnější.

Ostružná a Branná: Na stejné železniční trati (Šumperk-Krnov) leží také železniční zastávka Ostružná. V období od 5. 1. do 9. 4. 2007 bude poskytnuta sleva ve výši 5 % na celodenní permanentky všem návštěvníkům lyžařského areálu Ostružná, kteří se prokáží jízdenkou ČD.

Navíc pokud ve zmíněném termínu využijete do Ostružné víkendového spoje R 909 s příjezdem v 9.39 hod., bude pro vás přichystaný odvoz batohů a lyží od nádraží ČD do skiareálu zdarma.

Beskydy

Do regionu Valašska a Beskyd nově směřují z Prahy tři páry vlaků kategorie EuroCity. Ty nabídnou turistům pohodlné dosažení Valašska za dobu kolem 4 hodin. Významným přestupním terminálem ve směru Frenštát, Rožnov pod Radhoštěm apod. je stanice Valašské Meziříčí; ve směru Velké Karlovice pak Vsetín.

Pustevny: Lyžaři z Ostravy, Frýdku-Místku nebo Valašského Meziříčí se mohou vydat přímým vlakem do stanice ČD Frenštát pod Radhoštěm a odtud s přestupem na místní autobusovou linku do Trojanovic - rest. Ráztoka v lyžařském areálu Pustevny. Cesta autobusem trvá asi 10 minut a od zastávky autobusu je to k dolní stanici lanovky pouze 400 metrů.

Mosty u Jablunkova: Lyžařský areál je vzdálený necelých 500 metrů od železniční stanice Mosty u Jablunkova na nejvýchodnější trati Českých drah Třinec-Čadca (číslo trati 320).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám