Hlavní obsah

Za rižskými kočkami nejen na rozpálenou plechovou střechu

Novinky, Taťána Marenčíková (Riga)

Nemusíte být milovníkem koček, abyste si užili některé z atrakcí lotyšského hlavního města Rigy. Pohledu na ně se ale nevyhnete. Trůní třeba i na střeše v samotném centru, 24 hodin denně. A narazíte na ně i na mnoha dalších místech. Třeba v jedné z nejlepších cukráren ve městě. Vydejme se tedy Rigou, kočičí stopou.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Kočka je neoficiálním symbolem města.

Článek

Dům, kterému nikdo neřekne jinak než „kočičí”, se nachází v historickém centru na adrese Meistaru 10. Postaven byl v roce 1909 architektem Friedrichem Scheffelem a je kombinací prvků středověké architektury a secese, která je pro Rigu velmi typická. Dům se však proslavil dvěma sochami koček umístěnými na vrcholu věžiček.

Podle místní legendy byl bohatý obchodník z blíže neurčených důvodů vyhoštěn z Velkého cechu, v němž se sdružovali i řemeslníci. Být členem cechu byla velká čest a vyhazov z něj byl ještě větší ostudou. Naštvaný obchodník se rozhodl pomstít dvěma rozhněvanými měděnými kočkami, které zvedají ocas a ukazují pozadí směrem k budově Velkého cechu, která stojí nedaleko.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Kočičí dům poznáte zdálky podle lidí upírajících zrak k obloze.

Kočky v charakteristickém postoji uvidíte také ve značné části výloh, zejména jako vděčné téma upomínkových předmětů. A o živé exempláře též není nouze, Rigou jich pobíhají desetitisíce a místní pro ně často staví domky na přespání a po ulicích nechávají svačinky v podobě otevřených konzerv. V lotyšském hlavním městě je také nápadně méně holubů než v jiných evropských metropolích. Proč asi?

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Kočky jsou v Rize vítány.

Oblíbení čtvernožci si prošlapali cestičku i do vývěsních cedulí obchodů a restaurací. Za zmínku stojí „eklérkárna” U Tlusté kočky. Eklérka, původně francouzský dezert z odpalovaného těsta plněného krémem a zdobeného polevou, je v Rize snad nejoblíbenější laskominou. Chuťově lehce připomíná náš větrník, díky tvaru se ale praktičtěji konzumuje.

Tlustá kočka servíruje výhradně tento typ dezertu, ale těžko byste někde hledali více chuťových variací. Na své si přijdou jak příznivci ovocných chutí - nemůže chybět oblíbený černý rybíz, ale ani exotická marakuja, tak těch tradičnějších jako čokoláda, nugát, káva, kokos nebo pistácie a různých kombinací.

A kočka nemůže chybět ani v muzeu. Lotyšské národní umělecké muzeum byste si ale neměli nechat ujít hlavně z jiných důvodů.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Autorem Kočky je Maris Subacs.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Lotyšské umění stojí za pozornost.

Nemusíte být odborníci na výtvarné umění, abyste dokázali ocenit zejména sekci moderního umění. Pestrost stylů, barev a námětů vykouzlí úsměv na rtech i absolutním laikům. Obdobné konceptuální narážky na politiku či sport jen tak někde neuvidíte. A ač muzeum sídlí v historické budově, práci s prostorem a nasvícení by mu mohly závidět nejvyhlášenější evropské expozice. Každou poslední neděli v měsíci je navíc vstup zdarma. Překvapivě, ani v tento den není muzeum nepříjemně přeplněné.

Rady na výlet do Rigy

V Rize se platí eury, jedno euro je v přepočtu asi 25,8 českých korun.

V Lotyšsku je v letním období o hodinu více než v České republice.

Dobrý poměr ceny a kvality nabízejí na této lince aerolinky Air Baltic. V letadle strávíte v jednom směru hodinu a tři čtvrtě a zpáteční letenky začínají při koupi letenky v předstihu zhruba na 2000 korunách.

Ceny za noc ve tříhvězdičkovém hotelu začínají na 1000 korunách.

Žádná speciální očkování nejsou nutná.

Reklama

Výběr článků

Načítám