Hlavní obsah

Za poznáním stromů zajděte na Pankrác

Novinky, Tomáš Pernis

Až 42 druhů stromů na jednom místě. Nejde o novou botanickou zahradu, ale o Centrální park na Pankráci, kde Praha 4 zbudovala naučnou stezku věnovanou dřevinám.

Článek

„Měli jsme obrovskou výhodu, protože mnoho dřevin tam už rostlo,“ řekl botanik Václav Větvička, který se na vzniku tzv. arboreta, živé sbírce dřevin, podílel. Ze současné zeleně se vybralo 21 stromů, zbylý počet se bude nově vysazovat v polovině října. Půjde už o vzrostlé, mladé stromy. Cena jednoho by neměla přesáhnout 5000 Kč.

U kmene stromů najdou návštěvníci parku tabulku s názvem a charakteristikou stromu.

„Líbí se mi to. Rozhodně to nejsou vyhozené peníze oknem,“ řekla Právu Veronika Chmelíková z Nuslí. „Až povyroste, půjdeme si to projít,“ ukazuje na kočárek zaparkovaný vedle lavičky.

V arboretu budou stromy z různých kontinentů a různých čeledí. Například by měly být k vidění všechny druhy lip, evropské druhy dubů i užitkové stromy. Vzácností bude Maackova třešeň se svou oranžově svítivou kůrou. Počet exemplářů by se měl dál rozrůstat a uvažuje se o keřovém patru, dodal botanik Větvička.

Reklama

Související témata:

Související články

Hrady a zámky, které v zimě nespí

Už dávno neplatí, že hrady a zámky je možné navštívit jen od jara do podzimu. V zimních měsících nikdo nemusí smutnit, že v říjnu skončila jakási zažitá...

Výběr článků

Načítám