Hlavní obsah

Za obrazy Jiřího Hudečka jeďte na Soláň

Právo, Mirka Nejedlá

Výstavu obrazů malíře Jiřího Hudečka můžete od 9. října do 30. listopadu 2010 navštívit v galerii IC Zvonice Soláň. Nádherná dominanta okolí byla na popud akademického malíře Františka Podešvy dostavěna v listopadu 2006. Proč potřebuje nevelká valašská oblast vlastní infocentrum? Soláň je sice „jen“ kopec, dokonce by se dalo říct, že výškou 860 m n. m. nepatří k obrům, jeho význam je však v magické kráse.

Článek

Pokud přijedete do kraje, nemůžete ho minout ani přehlédnout. Soláň je magnet. Pro všechny návštěvníky, ale zejména pro umělce, speciálně pak pro čtyři malíře, kteří se tu usadili. Akademický malíř Alois Schneiderka zde v roce 1939 postavil ateliér, kde se pořádaly výstavy a kulturní setkávání s významnými osobnostmi české kultury.

Ideu postavit galerii na kopci, daleko od městské civilizace rozvinuli pak spolu s akademickými malíři Františkem Podešvou, Janem Kobzáněm a Karlem Hofmanem. Soláň je výjimečný právě spojením kulturního života s turistikou a sportem.

Jako jeden z mála kopců je Soláň obydlený a počátkem minulého století tu dokonce byla i škola, jíž se říkalo „vysoké učení“. Zrušena byla až v roce 1927.

Pokud chcete vidět tu nádheru, překonejte svou lenost a vyjděte až na vrchol. Odměna stojí za to. Z jedné strany se vám otevře pohled na hřebeny Javorníků, z druhé Radhošť a Beskydy až po Lysou horu. Samotné infocentrum slouží i jako výtvarná galerie se stálou expozicí valašských umělců, ale navštívit tu můžete i pravidelné autorské výstavy malířů, sochařů, řezbářů, grafiků i fotografů. V létě letošního roku byla na hřebeni Soláně otevřená nová naučná stezka Galerie v přírodě, valašská zahrada a valašská krajina.

Návštěvníci mají možnost obdivovat um a zručnost především místních umělců

a řezbářů, kteří pro galerii v přírodě vytvořili během sochařských sympozií na 40 soch s motivy života na Valašsku. Deset zastavení s posezením a pověstmi z Valašska v původním nářečí a upravenými bylinkovými zahrádkami s původními rostlinami a keři potěší nejen duši turistů, ale i děti a pamětníky.

Pomíjivá atmosféra krajiny

Jiří Hudeček, jehož výstavu můžete v IC Zvonice Soláň aktuálně navštívit, žije a pracuje v Uherském Hradišti. Na Soláni vystavuje obrazy krajin s valašskými motivy, různorodá zátiší a figurální kompozice.

Autor zachycuje pomíjivou atmosféru krajiny, blízká jsou mu zákoutí lesů, meandry řek či nostalgicky otevřené krajiny. Se stejným zádumčivým pohledem se zaměřuje na zákoutí starých dvorků, s nostalgickým pohledem ukazuje zájemcům o jeho obrazy mizející svět svého dětství. Je malířem nálady i realistou s hlubokým lidským cítěním.

Více se dozvíte na www.zvonice.eu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám