Hlavní obsah

Za nejlepší vinařskou destinací musíte přes polovinu světa

Už potřetí se nejlepší destinací pro milovníky vína stalo Zuccardi Valle de Uco v Argentině. Zvítězilo v cenách World’s Best Vineyards, které se letos udělovaly při ceremonii v Německu. Vůbec poprvé se do finálního výběru 50 nejlepších vinic probojovaly také Libanon či Rusko, další zástupci jsou více očekávaní. Jde mimo jiné o Itálii, Chile, Francii nebo Austrálii.

Foto: Zuccardi Valle de Uco

Vítězná vinice se nachází v podhůří And.

Článek

Vinařství Zuccardi Valle de Uco se tím nejlepším stalo už třetí rok v řadě. Porotci na něm oceňují mimo jiné pokrokovost a adaptaci v náročném prostředí na podhůří jihoamerických And. „Bílá, červená a šumivá vína jsou odrazem půdy a extrémních klimatických podmínek, v nichž byla réva pěstována,“ uvádí web cen World’s Best Vineyards.

Na dalších místech se umístila vinařství Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal ve Španělsku, francouzské Chateau Margaux, Bodega Garzón v Uruguayi či chilské Montes. V žebříčku celkem 50 vinařských destinací nechybí ani tradiční evropští představitelé, jako jsou Francie, Itálie či Portugalsko. Vůbec poprvé se podle serveru Daily Mail umístilo také Rusko, kde mají dvě oceněná vinařství.

Prahu zvolili nejkrásnějším městem planety

Cestování

První zápisy si připsal také Libanon, který má hned čtyři zástupce. Čechům je jedním z nejbližších vinařství Domäne Wachau ve stejnojmenném dolnorakouském údolí Wachau. O něco vzdálenější je vinařství na německém zámku Johannisberg v blízkosti Frankfurtu nad Mohanem.

Významný pro ekonomiku

„Vinařský cestovní ruch je velmi významný pro světovou i lokální ekonomiku, přímo ve vinařstvích vytváří pracovní pozice, ale přitahuje do oblasti také turisty,“ uvedl na předávací ceremonii jeden z organizátorů Andrew Reed.

„Vzhledem ke globální situaci je tohle důležitější než kdy dřív. Víme, že i díky World’s Best Vineyards můžeme lidem předat zprávu, aby přijeli a přesvědčili se o unikátnosti vín v místech, kde vznikají,“ doplnil Reed.

Steffen Schindler z organizace Wines of Germany poděkoval organizátorům mimo jiné za to, že se ceremoniál letos konal právě v Německu. „Vinařská turistika se stala velmi důležitým ekonomickým pilířem pro mnoho našich vinařství a víme, že nejloajálnějšími zákazníky jsou ti, kteří do našich vinařských regionů zavítali osobně,“ okomentoval to Schindler.

10 nejlepších vinařství pro rok 2021
1. Zuccardi Valle de Uco, Argentina
2. Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal, Španělsko
3. Château Margaux, Francie
4. Bodega Garzón, Uruguay
5. Montes, Chile
6. Antinori nel Chianti Classico, Itálie
7. Catena Zapata, Argentina
8. Viña VIK, Chile
9. González Byass – Bodegas Tío Pepe, Španělsko
10. Creation, Jihoafrická republika
Zdroj: World's Best Vineyards

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám