Hlavní obsah

Za Angelikou do tuniského Sidi Bou Said

Novinky, Lucie Poštolková

Malebné modrobílé městečko trochu připomíná řecký ostrov Santorini. Pokud se rozhlédnete pozorněji, možná zjistíte, že jste tuniský Sidi Bou Said už někde viděli.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Sidi Bou Said

Článek

Několik pohledů je totiž známých z kultovního filmu Angelika a sultán. Trh s otroky, přeplněné uličky kupeckého města, sídlo Rescatora s výhledem na moře.

Perla pobřeží

Sidi Bou Said je předměstím hlavního města Tunisu. Říká se mu také perla tuniského pobřeží. Modrobílé domečky jsou rozesety na svazích, které se zdvihají nad malým přístavem.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Sidi Bou Said

Procházíte uličkami s obchůdky, kde jsou k dostání tradiční výrobky jako keramika, lampióny, mosazné talíře, konvice, popelníky. Koupit si můžete také stříbrné šperky a amulety ve tvaru ruky Fatimy, které prý nosí štěstí, chrání před nemocemi a zlými silami.

Příjemnou atmosféru dokreslují kavárničky ve stínu pomerančovníků. Skupinky mužů živě diskutují nad vodní dýmkou a popíjí tradiční zelený čaj s mátou a piniovými oříšky.

Foto: Lucie Poštolková, Právo

Před sluncem se lze schovat do kavárny ve stínu pomerančovníků.

Pouliční prodavači se snaží prodat omamně vonící svazky poupat pomerančovníků každé procházející ženě.

Pokud se vydáte na Sidi Bou Said na jaře nebo na podzim, vyhnete se davům turistů. Navíc na jaře kvetou pomerančovníky a vše je vůbec daleko zelenější než v letních měsících.

Teploty se zjara a na podzim pohybují okolo 17 stupňů, přes poledne je zde tepleji. Moře je na jaře poměrně studené, zato po horkém létě si ještě dlouho drží příjemnou teplotu.

Foto: Lucie Poštolková, Právo

Obchůdek s občerstvením a se suvenýry je jedním z desítek vzájemně si podobných.

Sidi Bou Said vzniklo ve 13. století. Název nese po muslimském světci, který zde v té době zemřel. V 16. století sem přišli Španělé a krátce po nich muslimové vypovězení z Andalusie. Umělecký architektonický sloh, který přinesli – mudejar – je pro Sidi Bou Said charakteristický dodnes.

Koloseum

Amfiteátr El Jem byl postaven císařem Gordiánem asi v roce 230 našeho letopočtu. Říká se o něm, že je nejzachovalejším koloseem v někdejším římském světě. Vešlo se sem až 40 000 diváků. Prý se tu opevnila berberská královna Kahena, když v 7. století bránila svou zem proti Arabům. Později se amfiteátr stal útočištěm rebelů. V současné době je zrekonstruovaný a slouží jako přírodní scéna pro koncerty vážné hudby.

Vraťme se ale k Angelice z úvodu tohoto povídání. Filmový štáb v El Jem natáčel scénu, v níž Colin Paturrel zvítězil nad tygrem a kde sultán poprvé spatřil Angeliku. Jakmile uviděl krásnou Evropanku, ihned ho zaujala.

Sultánovo sídlo

Přesunuli jsme se po tuniském pobřeží na jihozápad do známého turistického městečka Monastir. To v příběhu o Angelice představovalo Mykény. Ve filmu držel sultán Angeliku v oněch místech jako zajatkyni. Odtud nakonec Angelika uprchla s Colinem Paturrelem.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

V pozadí pevnost v Monastiru

Monastir je jedním z nejznámějších tuniských městeček, nabízí kombinaci písčitých pláží a historických památek. Nejstarší z těchto památek je Ribat, islámský klášter z konce 8. století. Sloužil k modlitbám a meditacím a také k vojenským účelům a ochraně země.

Právě Ribat představuje ve filmu Angelika a sultán sídlo orientálního vladaře. Pokud budete mít chvilku, podívejte se rovněž do muzea v Monastiru. Vystavují tam rukopisy, látky ze 4. a 5. století, sklo, keramiku z doby Abbásovců a kolekci věnovanou prvnímu století islámu.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Pevnost v Monastiru

Rady na cestu

JAK SE TAM DOSTAT

Nejjednodušší spojení je letadlem. Pravidelná spojení létají z Prahy do Monastiru nebo do Kartága, na letišti si můžete půjčit auto. Na Sidi Bou Said z Kartága je to necelých 20 km, z letiště v Monastiru 188 km.

MĚNA A ELEKTŘINA

V Tunisku se platí dináry. Kurz se pohybuje okolo 17 korun za jeden dinár. Zásuvky i napětí jsou stejné jako u nás.

ZÁKAZ FOTOGRAFOVÁNÍ

Nesmí se fotografovat vládní, policejní a vojenské objekty, nádraží, letiště a budovy označené tuniskou vlajkou (např. sídlo národní televizní stanice) a uniformované osoby. Vstup do mešit v době modliteb je nevěřícím zakázán. Zakázáno je fotit i ty muslimy, kteří rituál provádějí mimo mešitu. Při focení obyvatel se doporučuje požádat je o svolení.

RAMADÁN

Ramadán je devátý měsíc muslimského kalendáře a největší svátek, který je pohyblivý. Letos začíná 10. srpna a potrvá 30 dní. O návštěvě země v postním měsíci se informujte na Velvyslanectví ČR v Tunisu, Velvyslanectví Tuniska v ČR nebo u tuniského Národního úřadu pro cestovní ruch. Denní režim se podřizuje přísným pravidlům, muslimové nesmějí během dne jíst a pít. Vše dohánějí v noci.

WWW STRÁNKY

www.tunisko.com www.tourismtunisia.com www.mzv.cz www.tunis.cz http://www.argusrentals.com/ Africa/Tunisia/car-rental-carhireMonastir-Airport.html

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám