Hlavní obsah

Z nenápadného španělského letiště se stalo obří parkoviště letadel

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělské letiště u Teruelu nepatří mezi světově významná. Teď tam ale kvůli koronaviru „parkují“ letadla velkých evropských dopravců, včetně British Airways, Lufthansy nebo Air France. A nějakou dobu si tam stroje, mezi nimiž nechybí ani několik Airbusů A380, ještě pobudou, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Španělské letiště Teruel je plné odstavených letadelVideo: Reuters

 
Článek

Na letišti v Teruelu, které stojí na místě někdejšího aerodromu ze španělské občanské války, se běžně specializují na údržbu nebo i „uskladnění“ letadel. A kvůli koronaviru jim živnost vyloženě kvete. Aktuálně tam stojí 95 širokotrupých letounů, včetně osmi Airbusů A380, největších dopravních letadel světa. Od počátku pandemie se počet uskladněných strojů zdvojnásobil.

„Klima v Teruelu je velmi suché, jde o polopoušť a máme tu 250 slunečních dní ročně. Kromě toho tu nemíváme přetíženou oblohu, což dělá z letiště ideální místo na údržbu i konzervaci letadel,“ vysvětluje místní manažer Alejandro Ibrahim. Dodává, že Teruel je největším evropským centrem, kde lze letadla odložit. „Máme kapacitu na 125 strojů, ale rozjíždíme projekt, na jehož konci bychom rádi měli prostor pro 260,“ doplnil.

Letadla v Teruelu čekají, než se doprava po koronavirové krizi obnoví. „Patří největším společnostem světa. Z evropských tu máme Lufthansu nebo Air France či KLM, pak také Emirates nebo Etihad,“ vyjmenoval Ibrahim.

Podle expertů z leteckého průmyslu, čelí odvětví jedné z největších krizí za svou existenci. Některé společnosti mají v plánu začít brzy znovu operovat, ale se sníženými kapacitami a menší frekvencí na linkách.

Nejlepší letiště světa je poosmé v Singapuru

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám