Hlavní obsah

Vyšehrad chce přilákat turisty z Česka

Právo, Lucie Fialová
Praha

Koncepční studie, která řekne, jak budou v budoucnu vypadat veřejná prostranství na Vyšehradě, by měla být hotová v půlce října. Podle radnice Prahy 2, na jejímž území národní kulturní památka leží, by se díky plánovaným změnám historické místo mohlo stát jedničkou mezi turistickými cíli obyvatel České republiky.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Rozvoj Vyšehradu podle ředitele Petra Kučery posledních deset let stagnuje.

Článek

Přibude zeleň, návštěvníci objeví skryté branky, které je dovedou k zajímavým výhledům na Prahu, nový informační systém upozorní na některé dosud opomíjené památky. „Nejde o konkrétní projekt, podle kterého bychom začali Vyšehrad předělávat zprava doleva. Jde o to, nastavit dlouhodobou vizi, podle níž se budeme v následujících letech ubírat,“ vysvětlil Právu ředitel NKP Vyšehrad Petr Kučera.

Dokument, který bude schvalovat pražská rada, aby byl závazný i pro další vedení, také nastiňuje, jaké akce povolovat, řeší údržbu parku s ohledem na klimatické změny.

Milovaný Vyšehrad: park, památka i bydliště

Cestování

Z průzkumů vyplynulo, že vyšehradská flora je nesmírně bohatá, nechybí středomořská step, velmi staré stromy. V zeleni žijí sovy, netopýři.

„Na některých místech necháme trávu zdivočet, musíme přemýšlet nad druhy dřevin, které mají perspektivu. Je zřejmé, že jehličnany trpí, tak je nahradíme odolnými dřevinami, které odpovídají jižanskému prostředí,“ uvedl Petr Kučera.

V minulosti byly redukovány keře, jelikož neukáznění lidé si je pletli s toaletami, což mělo negativní dopad na ptactvo. Proto je na pořadu dne rozumná obnova keřového patra, nové ptačí budky, vodní plocha, která dosud chybí.

„Budeme hledat místo, kde by mohlo být malé jezírko, a zkoumáme možnost využití studen, kterých je tu hodně,“ popisuje ředitel, jemuž nejvíc vadí druhově chudý mobiliář nebo současný informační systém, podle něhož se poměrně špatně orientuje, a množství cedulí různého typu.

Odkoupit nebo vyvlastnit. Praha chce chátrající nádraží Vyšehrad

Domácí

„Chceme areál vizuálně sjednocovat, takže očišťovat od prvků, které tu nemají co dělat. Přebujelá reklama, vizuální smog, přemíra dopravního značení,“ zmínil některé oblasti, na něž se studie soustředí. V plánu je návrat vinic, ovocných sadů, zelinářské zahrádky, Kučera nechce z místa jen zámecký park, sterilní prostředí.

Některé drobnější úpravy by mohly být vidět příští rok. Postupně začaly mizet přebytečné cedule i pozůstatky z různých festivalů a akcí. „Doufám, že příští rok budeme realizovat infosystém, chystáme nové webové stránky, letáky k prohlídkovým okruhům,“ plánuje a zve na 19. září, kdy u příležitosti 600 let bitvy pod Vyšehradem vyroste středověké stanové město a přijede císař Zikmund.

NKP chce cílit především na domácí turisty. „Nelituju, že tu kvůli covidu není tolik zahraničních turistů. Chodí sem maminky s dětmi, lidi na piknik, působí to daleko lépe,“ usmívá se a je rád, že možná i díky třem novým prohlídkovým okruhům se návštěvnost rychle vrací zpátky na hodnoty před pandemií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám