Hlavní obsah

Výpary z jávské sopky se po setmění barví domodra, vytvářejí jedinečnou show

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sopky, ač budí respekt, bývají častým cílem turistů. Na indonéské Jávě se ovšem nachází jedna, která je skutečně výjimečná. Uniká z ní totiž plyn, díky kterému se láva po setmění barví do modra a plameny šlehají i pět metrů vysoko. Ačkoli je dlouhodobější setrvání na místě zdraví škodlivé, cestovatele to od nevšední podívané nijak neodrazuje.

Foto: Profimedia.cz

Uchvatná podívaná je cílem mnoha turistů.

Článek

Místo, kterému Javánci přezdívají modrý oheň a je pochopitelné proč, je součástí vulkanického komplexu Ijen, který se rozkládá na východní straně ostrova. Tento přírodní fenomén je neopakovatelnou přírodní podívanou, kterou lze ovšem dobře spatřit pouze po setmění. Ačkoli mnohé weby uvádějí, že se jedná o lávu, pravda je podle cestovatelského magazínu National Geographic trochu jinde.

Ve skutečnosti se jedná o výpary plynu a tekutou síru, která je pod tlakem a při kontaktu se vzduchem začne hořet. Plameny někdy šlehají i pět metrů vysoko. Právě tekutá síra pak vytváří dojem, že se jedná o lávu, protože stéká po úbočí.

Foto: Profimedia.cz

Modře zbarvené výpary působí až nadpozemsky.

Cesta na samotnou sopku od úpatí trvá nějaké dvě hodiny a dalších 45 minut zabere cesta z okraje k jezeru v kráteru. Počty návštěvníků se navíc měly značně navýšit poté, co se o místu zmínil magazín National Geographic. Podle britského Daily Mailu se místní snaží z místa profitovat, horníci, kteří v okolí vulkánu těží, si často nechávají platit za to, že turistům dělají průvodce.

Foto: Profimedia.cz

To, co se zdá být lávou, je ve skutečnosti tekutá síra.

Nicméně, jakkoli je tato přírodní show magická, jedná se o jedno z nejvíce toxických míst svého druhu na světě a čím déle u něj cestovatelé setrvají, tím vážnější to může mít následky na jejich zdraví. Daily Mail uvádí, že za posledních 30 let se výpary ze sopky otrávily desítky lidí, většinou horníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám