Hlavní obsah

Výlet za tajemnými jezery Skotska

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Temná tmavě modrá hladina, kamenitý břeh, chladné počasí a mlha umocňují tajuplnost skotských jezer. O některých z nich se navíc šíří strach nahánějící historky. Svojí příšerou je proslulé hlavně Lochnesské jezero.

BEZ KOMENTÁŘE: Vyhlížení lochnesské příšery Nessie

 
Článek

Skotsko je prošpikováno jezery. Do místní přírody dokonale vizuálně zapadají. Jsou lemována skalami a kopci, sem tam nad nimi ční hrad nebo zřícenina odrážející se na vodní hladině. Celá scenérie pak působí až mysticky, trochu jako návrat do minulosti.

Lochnesské jezero ležící v blízkosti města Fort William není ani nejhlubší, ani největší, ale je zaručeně nejznámější. A to nejen ve Skotsku. Příšera Nessie ho proslavila po celém světě. Už desítky let se sem sjíždějí turisté, aby rozřešili záhadu její existence nebo smyšlenosti.

Foto: Profimedia.cz

Ostrůvek s hrádkem Stalker v jezeře Loch Linnhe ve Skotsku.

Jezero Loch Ness tvoří společně s jezery Loch Oich, Loch Lochy a Loch Linnhe Kaledonský kanál. Poslední ze jmenovaných jezer se rozprostírá stejně jako Lochnesské v blízkosti města Fort William, jen z jeho jižnější strany.

V zrcadle vodní hladiny se tu odráží hrad Stalker, který stojí osamocený na malém ostrůvku. Svojí zvláštní atmosférou inspiroval nejen cestovatele, ale i filmaře. Natáčel se tu například film Monty Python a Svatý Grál.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Několik „NEJ“ skotských jezer

1. S rozlohou přes 70 čtverečních kilometrů je NEJvětším skotským jezerem Loch Lomond. Někteří návštěvníci nadšeně tvrdí, že je i NEJkrásnějším.

2. NEJhlubším jezerem je Loch Morar, jehož vodní hladina je ode dna vzdálená 309 metrů.

3. Lochnesské jezero je bezesporu NEJznámějším jezerem Skotska. Příčinou je už několik desetiletí domnělá příšera, která v něm žije a jednou za čas vyděsí pár zvědavých turistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám