Hlavní obsah

Výhledy z pískovcového mostu v Bastei baví turisty už přes 150 let

Právo, Ludmila Žlábková

Při toulkách národním parkem České Švýcarsko by bylo velkou škodou nezavítat také na saskou stranu, která nabízí řadu přírodních krás v podobě stolových hor i skalních měst. A to vše v kombinaci s památkami historickými.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Dominantou zdejší lokality je Basteibrücke.

Článek

Oblíbeným výletním místem je vyhlídková plošina Bastei (Bašta). Impozantní pohledy na okolní krajinu doplňuje dominanta a symbol zdejšího místa — sedmiobloukový kamenný most Basteibrücke, překlenující 40 metrů hlubokou propast Mardertelle (Kuní jáma).

Basteibrücke je dlouhý 76 metrů. Spojuje vlastní Bastei, seskupení pískovcových skal na pravém břehu Labe, tyčících se až do výše 305 metrů, a areál bývalého skalního hradu Neurathen. Už v polovině 19. století ho zde z pískovcových kvádrů vystavěli s vidinou zvýšení turistické atraktivity lokality Bastei.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Na mostě Basteibrücke

S datem výstavby 1851 jde zřejmě o první evropskou stavbu, určenou výhradně k turistickým účelům. Most nahradil svého dřevěného předchůdce z roku 1824 a dodnes láká k vycházce a pohledům na okolní skalní město. Fotogenický je ale zejména sám o sobě.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

V pozadí Basteibrücke

Právě vyhlídky, a to nejen na most, jsou tím, čím Bastei přitahuje davy návštěvníků v každém ročním období. Kromě scenérií seskládaných z řady pískovcových skalních bloků v kombinaci se zelení okolních lesů nabízí také panoramatický pohled na protilehlou stranu údolí Labe se siluetami stolových hor, například Lilienstein, Pfaffenstein či Königstein, korunovaný areálem stejnojmenné pevnosti.

V okolí Bastei byl už v roce 1938 zřízen přírodní park Naturschutzgebiet Bastei, nejstarší v Saském Švýcarsku. Rozkládá se na ploše zhruba 800 hektarů.

Bloky skal spojují kovové lávky

Poté, co se návštěvníci dosyta nachodí po mostě, mohou po zaplacení vstupného dvě eura (55 korun) absolvovat krátký okruh areálem skalního hradu Neurathen, jehož počátky sahají do 13. století. Už v 15. století však začal chátrat, byl dobýván a vypálen. Dnes se z něj příliš nedochovalo, něco ale přece jen naznačují vystavené archeologické nálezy.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Výhled na okolí skalního hradu Neurathen

Cesta přes skalní bloky, vedoucí po kovových lávkách, dává představu, jak rozlehlý hrad byl a jak složitá asi byla jeho stavba. Čeští návštěvníci jistě ocení, že informační tabule jsou nejen v němčině, ale i v češtině. Provedou je pozůstatky místností tesaných do skal, dovedou i k hradní cisterně či vysvětlí princip středověkého katapultu.

Zda se vaše představy o podobě hradu shodují s dávnou skutečností, si na závěr ověříte na vystaveném modelu hradního komplexu.

Přívoz přes Labe

Z české strany se do Saského Švýcarska, respektive k Bastei, dostanete snadno automobilem. Cesta z Hřenska přes hraniční přechod Schmilka je dlouhá asi 15 kilometrů. Odstavná parkoviště jsou zpoplatněna. V turistické sezóně je zejména to bližší, ležící zhruba 500 metrů od vyhlídkové plošiny, brzy obsazené. Parkovné do tří hodin přijde na tři eura (okolo 80 korun), na celý den 5,5 eura (150 korun).

Přístup je možný také od lázeňského městečka Kurort Rathen, kam však není s výjimkou místních a ubytovaných povolen vjezd. Před obcí ale rovněž leží odstavné parkoviště. Celodenní parkovné přijde na tři eura. Následná pěší cesta je sice delší, ale vede skrz malebné lázeňské městečko, respektive jeho část na pravém břehu Labe, zvanou Niederrathen.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Nejznámějším turistickým cílem oblasti je zřejmě pevnost Königstein na protějším břehu Labe.

Jinou možností je využít k cestě železnici. Protože trať prochází druhou stranou labského údolí, kde je v horní části městečka (Oberrathen) situována železniční stanice, převeze vás přes řeku přívoz (dospělý zaplatí za jednosměrnou cestu 1,5 eura, v přepočtu 40 korun, pro zpáteční 1,8 eura, což vychází na 50 korun). Romantickou může být i cesta výletní lodí z Bad Schandau.

V Rathenu se mimo jiné nachází skalní divadlo Felsenbühne pro 2000 osob. Je největší divadelní scénou pod širým nebem v oblasti Saska. V provozu je již od roku 1936. Prohlídku města si můžete zpestřit také krátkou vycházkou k jezeru Amselsee (Kosí jezero).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám