Hlavní obsah

Vstupné do jihočeských památek se zvýší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V průměru o třicet korun vyšší bude letos vstupné na jihočeských státních památkách. Památkáři tak reagují na zdražování energií i služeb. Některé návštěvnické trasy budou otevřené jen ve vybraných časech a dnech, od toho si památkáři slibují úsporu provozních nákladů.

Foto: Profimedia.cz

Vodní zámek Kratochvíle

Článek

Zdražení souvisí podle mluvčí jihočeských památkářů Markéty Slabové s nárůstem ceny za energie či služby na zabezpečení budov. „Vstupné se v průměru zvedne o třicet korun. I tak výnosy ze vstupného nepokryjí všechny zvýšené náklady, ale přibližně jen třetinu. Zbytek musíme uspořit,“ řekla mluvčí. Dodala, že šetřit se bude také ve spotřebě a je možné, že se omezení dotkne i údržby a oprav památek.

Památkáři také ale dál snižují vstupné pro děti a mládež. Letos bude 40 procent základního. Chtějí tak naplňovat záměr učinit památky přístupnější pro nejmladší návštěvníky.

Jihočeské státní památky navštívilo loni od ledna do 19. října téměř 630 tisíc lidí. Meziročně zhruba o 17 procent méně, proti roku 2019 je to úbytek o 41 procent. Výnosy ze vstupného klesly meziročně o 14 procent na 73,8 milionu Kč.

Podobně jako předloni naopak mířilo víc lidí do areálů se zahradami. Na renesanční Kratochvíli dorazilo v roce 2021 skoro 40 tisíc turistů, o 18 procent víc než předloni.

Louvre měl loni nejnižší návštěvnost za poslední čtyři desetiletí

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám