Hlavní obsah

Víte, kde leží Pravda? Přeci nedaleko Loun

Právo, Karel Otcovský

Hledání pravdy dává milovníkům historie často pořádně zabrat. Ti turisticky založení proto zajisté uvítají objevení Pravdy s velkým P, zříceniny středověkého hradu ukrytého v lesích mezi obcemi Domoušice a Pnětluky na Lounsku.

Foto: Karel Otcovský , Právo

Přes hluboký příkop na nádvoří se turisté dostanou po dřevěné lávce.

Článek

Zřícenina hradu Pravda stojí na západním výběžku zalesněného vápencového ostrohu vysokém 491 metru, jeho poloha zajišťovala dostatečné možnosti případné ochrany. Hrad pochází zřejmě ze 14. století, kdy byl postaven na místě prehistorického hradiště. Pravděpodobně ho postavili Sulislavicové, kteří sem přesídlili z nedalekých Starých Netluk, jihozápadně od Pravdy.

Páni z Kolovrat prodali hrad Lobkovicům

První zmínka o hradu pochází z roku 1380 v souvislosti se sporem, který vedli Bušek z Žirotína a Tat z Peruce. Dodnes však není známo, kdo hrad postavil a jaký je původ jeho názvu.

Pozdně gotickou podobu získal hrad pravděpodobně v 15. století, kdy jej upravili páni z Kolovrat. Vytvořili obranný systém s okružním valem, začátkem 16. století ještě přistavěli palác a provedli další úpravy. Ve své době to byla velmi moderní a silná pevnost. Hrad o trojúhelníkovém půdorysu byl obehnán silnou a vysokou zdí s dřevěným ochozem a hlubokým příkopem vylámaným do vápencové skály, hradní budovy se táhly podél zdi. Vchod do hradu vedl z východní strany mostem přes příkop a dvojitou bránou, kterou v 19. století doplnil pseudorománský oblouk. Severovýchodně od hradu stával poplužní dvůr.

V roce 1523 prodali páni z Kolovrat hrad Lobkovicům, kteří jej ve druhé polovině 16. století opustili, vlastnili však hrad až do roku 1681, kdy pustý hrad připadl do divického panství, s nímž roku 1802 přešla do majetku Schwarzenbergů.

Hrad a jeho sklepení se v té době stávaly útočištěm tuláků i loupežnických band, o nichž jsou zmínky v lounských smolných knihách. V nebezpečných dobách válek bylo nádvoří hradu azylem pro lidi z okolí, naposledy v době prusko-rakouské války v roce 1866, kdy se sem přemístily i místní úřady.

Přístupný i v zimě

V druhé polovině 19. století se hrad Pravda stal, zřejmě i kvůli symbolické síle svého jména, jedním z poutních míst českého národního obrození. Konaly se tu tábory lidu, například 12. července 1868 sem podle historických dokumentů zavítalo na 10 tisíc lidí. Do dnešní doby se dochovalo několik místností a mnoho zdí: téměř celá obvodová hradba, zdi paláce a vstupní brány a severní valové opevnění se dvěma dělovými baštami.

Celý ostroh je nyní zalesněn. Východně od hradu se dochovaly i podzemní chodby, místy jsou propadlé.

V současné době je hrad vyhledávaným turistickým cílem a místem konání různých setkání. Během 20. století se stav hradu výrazně zhoršil, proto dnes probíhají pokusy o jeho stabilizaci. Zříceninu hradu Pravda najdou turisté v oblasti přírodního parku Džbán, asi 2 kilometry severozápadně od železniční stanice Domoušice.

Cesta autem od hlavního vlakového nádraží v Lounech až pod hrad měří zhruba 20 kilometrů a trvá necelých 30 minut, téměř stejnou dobu jako z vlakové stanice v Postoloprtech. Zřícenina je celoročně volně přístupná a z okolních vesnic k ní vedou turistické značené cesty.

Reklama

Související témata:

Související články

Magický hrad Střekov přitahuje nejen romantiky

Už při příjezdu do Ústí nad Labem po železnici či silnici podél Labe zaujme návštěvníky dominanta hradu Střekov, který se tyčí na stometrové čedičové skále....

Výběr článků

Načítám