Hlavní obsah

Vietnam otevře hranice turistům. Začne s jedním ostrovem

Vietnam začne od příštího měsíce s otevíráním hranic. Po vzoru Thajska zpřístupní nejprve jediný ostrov, a to Phu Quoc u kambodžského pobřeží. Ke vstupu bude zapotřebí dokončené očkování i negativní PCR test na koronavirus. Země chce tímto způsobem alespoň trochu oživit zdecimovaný cestovní ruch.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Phu Quoc je ideální na odpočinek.

Článek

Ostrov Phu Quoc, který leží zhruba 10 kilometrů od Kambodže, by se měl ve zkušebním provozu otevřít na půl roku, uvedl s odvoláním na vietnamskou vládu server CNN. „Protahující se pandemie závažně poškodila cestovní ruch,“ připustil tamní ministr turismu a kultury Nguyen Van Hung a vysvětlil důvod k alespoň částečnému otevření hranic.

Na ostrov se budou moci vydat turisté, kteří jsou plně naočkovaní, přesto budou muset doložit i negativní test. Přiletět na ostrov bude možné charterovými lety i na pravidelných linkách.

Pevnina zatím neotevře

Vietnam je aktuálně uzavřený všem, kromě rezidentů a investorů. Koronavirus se v zemi podařilo udržet relativně pod kontrolou, v posledním čtvrt roce ovšem počet případů vzrostl kvůli mutaci delta. Ministerstvo turismu ovšem ubezpečuje, že ostrov Phu Quoc je nerizikový, všichni obyvatelé mají být navíc před otevřením naočkováni.

Vietnamská pevnina, která bývá nejčastějším cílem batůžkářů, se zatím otevření nedočká. Lockdowny a opatření se v zemi prodlužují, zatím posledním epicentrem epidemie je Ho Či Minovo město. V něm úřady minulý týden povolily restauracím alespoň prodávat jídlo s sebou nebo přes rozvoz.

Počet zahraničních návštěvníků, kterých přijelo do Vietnamu v roce 2019 na 18 milionů, klesl loni na 3,8 milionu. Cestovní ruch přitom v zemi odpovídá asi 12 procentům HDP.

Phuket opět vítá turisty. Kontroly jsou nekonečné, ale výsledek stojí za to

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám