Hlavní obsah

Vietnam - neobjevená perla Asie

Novinky, Michal Veber, Martina Košlíková, Asociace cestovních kanceláří ČR

Vietnam nabízí nádherné dlouhé pláže s azurovým mořem, tropické džungle a zátoky, jedinečnou kulturu a pestrou kuchyni. Navštivte Ho Či Minovo město (dříve Saigon), svým duchem téměř západní metropoli, nebo naopak tradiční Hanoj, kde můžete vidět téměř na každém kroku odkaz bývalého vůdce Ho Či Mina.

Foto: archiv ACK ČR

Vietnam

Článek

Prozatím Čechy tolik neobjevená exotika nabízející řadu atraktivit pro vyznavače památek či milovníky pláží. Mezi nejkrásnější pláže s nejčistějším mořem patří určitě ty na ostrově Phu Quoc, Hoi An nebo pak téměř vizuálně středomořský Nha Trang, kde vás čekají luxusní hotelové resorty s nejdelší přírodní pláží dlouhou více než 7 kilometrů.

Naopak aktivnější povahy bude lákat příroda, města a nepřeberné množství památek a údivů, z nichž dokonce sedm jich je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Poslední z nich, která byla na tento seznam připsána, se honosí i titulem současného přírodního divu světa, řeč je o velmi turisticky navštěvované zátoce Halong neboli Dračí zátoce s vápencovými skalami vystupujícími z moře. Místní obyvatelé uzpůsobili svůj život na vodní hladině dokonale, proto mezi více než čtyřmi tisíci ostrůvky naleznete plovoucí obchody, rybářské vesnice a restaurace, které turisty lákají k návštěvě a zastávce. Nejvíce jich naleznete v okolí ostrova Cat Ba.

K prozkoumávání vám nebude stačit celý den. Doporučujeme proto alespoň jednodenní nebo dvoudenní plavbu. Za návštěvu určitě stojí i město Phan Thiet se 100 tisíci obyvateli živícími se převážně rybolovem, naleznete tady i jednu z nejznámějších pláží Mui Ne.

Foto: archiv ACK ČR

Jestli už podniknete takto dalekou cestu, doporučujeme v zemi strávit alespoň 10 dní, abyste dokázali nasát její různorodou atmosféru a pestrou kulturu. Některé cestovní kanceláře, které organizují zájezdy do této země, nabízejí tuto destinaci již od 32 tisíc korun. Často si pak můžete vybrat poznávací okruhy se zkušenými průvodci.

Kdy se vyhnout monzunům

Vietnam je téměř 2 tisíce kilometrů dlouhá země, a i počasí se proto velmi liší. Země je rozdělena na dvě podnebná pásma, severní část náleží k subtropickému pásmu, a naopak jižní k tropickému pásmu. Zatímco v lednu je v severně položené Hanoji průměrná teplota 18 stupňů, tak v Ho Či Minově městě (Saigon) na jihu země je to 27 stupňů.

Nejteplejší měsíce jsou v severním Vietnamu od května do srpna, kdy se teploty pohybují okolo 30 stupňů, naopak centrální část země má vyšší teploty v červnu až v srpnu a na jihu pak od března do května. Obdobně to platí také s monzunovými dešti. Velmi často se stane, že začne silný déšť, který však stejně rychle, jak začne, také skončí.

Pro návštěvu Severního Vietnamu se proto nejvíce hodí období od října do prosince. Pro střed země březen až srpen a Jižní Vietnam pak od prosince do března.

Jak do Vietnamu?

Mezi Českou republikou a Vietnamem není zavedeno přímé letecké spojení. Při vaší cestě vás tedy čeká minimálně jeden přestup, a to nejčastěji buď ve Frankfurtu, Paříži, nebo Londýně, levnější letenky, ale ne tak časté spojení pak vede přes Dubaj nebo Moskvu.

Let je poměrně dlouhý (Frankfurt - Hanoi téměř 11 hodin) a na dopravu je tak nutné počítat s jedním dnem. Průměrná cena letenky je okolo 17 tisíc korun, ale vyplatí se využít některé z nabídek cestovních kanceláří, které nabízejí kompletní zájezd již od 32 tisíc korun.

Letadlem nebo na skútru

Ve Vietnamu je možné využít širokou síť vnitrostátních letů, například cesta mezi Ho Či Minovým městem a Hanojí trvá necelé dvě hodiny. Hlavním leteckým dopravcem je společnost Vietnam Airlines a dále zde operují VietJet Air nebo Jetstar Pacific. Letenky jsou velmi levné, ale informujte se na povolenou váhu a počet zavazadel. Vnitrostátní, tzv. „low cost“ dopravci nabízejí menší váhu zavazadla a běžně váží i kabinové zavazadlo, případná kila navíc se poměrně prodraží.

Okolní města a oblasti můžete navštívit i za pomoci místních vlakových a autobusových linek. Při zakoupení lístků však využívejte oficiálních pokladen, nikoliv různých prodejců v okolí.

Na cestách po městě a blízkém okolí využijte taxislužeb. Opatrně na taxametry, ty by měly být umístěny na palubní desce, aby cestující viděl výslednou cenu za dopravu. Za jeden kilometr zaplatíte přibližně 17 korun. Je výhodné mít u sebe drobné a nedávat řidičům větší obnos peněz. Správného provozovatele poznáte jednoduše - kolem vás bude projíždět velké množství taxi označených stejným logem.

Místní nejvíce využívají v těchto městech jízdu na motorkách a skútrech. Zapůjčení skútru a jízda na něm je levná a jednoduchá. Ve Vietnamu se používají nejvíce poloautomatické a automatické skútry o objemu 125 ccm. Zvolte raději ten automatický. Cena za půjčení na jeden den se pohybuje mezi 150 - 200 korunami.

Od 1. ledna 2015 platí ve Vietnamu český řidičský průkaz, resp. jeho mezinárodní verze. Při zapůjčení skútru po vás budou chtít určitě pas. Rozhodně ho v půjčovně nenechávejte. Stejně tak nenechávejte za zapůjčení žádnou zálohu. Jako zálohu lze v nouzi použít český řidičský průkaz, ale většinou stačí kopie vašeho pasu, mezinárodní verzi řidičského průkazu si tak ponecháte u sebe.

Půjčoven je ve velkých městech velké množství, a pokud nebudete spokojeni, tak jděte "o dům dál". Stejně tak je to s opravou při defektu. Vzhledem k počtu skútrů je opravna na každém rohu. Podobně jako benzínky. Cena litru benzínu, která se letos snížila, se pohybuje mezi 18 až 20 korunami.

Zvedni ruku a jdi

Nemusíte mít obavy cestovat do tak krásné země, patří totiž k nejbezpečnějším zemím na asijském kontinentu. Přesto jako u nás je dobré zvýšit pozornost ohledně  dokladů a peněz. Využijte proto hotelové trezory a své cennosti nenechávejte bez dohledu. Na ulicích před hotely, obchody a restauracemi uvidíte běžně místní security, které poznáte podle modré košile. Dbají na bezpečnost a velmi často také organizují parkování.

Foto: archiv ACK ČR

Ačkoliv se vám může zdát, že doprava, a to zejména ve velkých městech, je trochu chaotická, vše tu funguje a nehod moc neuvidíte. Zapomeňte na pravidla silničního provozu a na předkreslené pruhy na silnici, ani jedno neexistuje. Provoz řídí klakson každého dopravního prostředku. Současně zde funguje právo silnějšího a většího, míněno dopravního prostředku. Velikost vám ulehčuje získání přednosti. Přejití silnice, kdekoliv chcete, se sice může zdát nemožné, ale s dávkou odvahy zcela běžné. Prostě vyrazte, nejlépe s místními obyvateli, zvedněte ruku nahoru a neohlížejte se, silniční účastníci totiž nezastavují, jenom zpomalují.

Staňte se milionářem

Foto: archiv ACK ČR

Úředním jazykem Vietnamské socialistické republiky s 85 milióny obyvatel je vietnamština. Dorozumíte se zde velmi dobře nejen anglicky, ale také francouzsky. Místní ovládají i čínštinu. Domorodí obyvatelé jsou velice přívětiví a často se usmívají, proto domluva s nimi bude příjemnou záležitostí. Zejména pokud zmíníte, že pocházíte z České republiky. Mnoho obyvatel má tuto zemi rádo a zná ji, ať už s ohledem na historii, svá studia, nebo příbuzné žijící u nás.

Foto: archiv ACK ČR

Národní měnou je dong. Současný přepočet se pohybuje okolo 1,1 české koruny za 1 tisíc vietnamských dongů, označovaných zkratkou VND. S sebou si vezměte americké dolary, které nejlépe proměníte ve směnárnách a někde je s nimi možné i zaplatit. Pohodlně také vyměníte ve směnárnách eura.

Bankovky v hodnotě nad deset tisíc jsou všechny plastové a je na nich vyobrazen Ho Či Min. Pozor tedy na případnou záměnu. Bankomaty postupně pokrývají celou zemi, největší dostupnost jich je samozřejmě v Hanoji nebo Ho Či Minově městě a dalších, hlavně turisticky vyhledávaných městech. Při návštěvě odlehlejších částí země doporučujeme raději mít u sebe finanční hotovost, jelikož tamní bankomaty nemusí přijímat veškeré zahraniční karty. Nebo ho nemusíte ani nalézt.

Na co nezapomenout

Na svou cestu si nezapomeňte vyřídit víza, jelikož do této země platí vízová povinnost. Víza si můžete vyřídit on-line, ale radíme konzultovat tento postup u ověřených prodejců i s ohledem na vybranou leteckou společnost. Ačkoliv elektronické požádání o vízum je levnější, ne všichni letečtí dopravci ho akceptují. Jistější je proto si požádat o vízum na vietnamské ambasádě v Praze, kde je sice jeho pořízení dražší a časově náročnější, ale všude přijímané. Při vyřizování víz vám pomohou i vybrané cestovní kanceláře orientující se na tuto destinaci. Určující je také druh víza, který zvolíte. Pro vyřízení víza je zapotřebí pro občany ČR vlastnit pas s platností minimálně 6 měsíců po plánovaném návratu z Vietnamu a současně volnou alespoň stránku ve vašem dokladu. Aktuální informace vždy naleznete na stránkách Vietnamské ambasády www.vietnamembassy-czech.org/en.

Samozřejmostí je vhodné cestovní pojištění. Pro cestu do Vietnamu nejsou stanovena žádná povinná očkování, přesto je vhodné se nechat očkovat proti žloutence typu A a B. Některé průvodce doporučují očkování proti břišnímu tyfu, ale poslední dobou nebyl jeho výskyt ve Vietnamu zaznamenán.

Volání a internet

Vietnam je již dobře pokrytý mobilními sítěmi, a to zejména ve větších městech. Při volání s roamingem do České republiky počítejte s vyššími poplatky, jelikož Vietnam je řazen u většiny operátorů do nejvzdálenější a tudíž nejdražší skupiny. Vyplatí se vám tak volat přes internet, internetové kavárny jsou k tomu uzpůsobeny.

Doporučíme zakoupit si místní předplacenou SIM kartu, která vám nabídne mobilní internet a volání za poměrně nízké ceny. Za 70 tisíc dongů máte například 600 MB dt s platností 30 dní nebo za 100 tisíc dongů 1,2 GB dat. Po vyčerpání si můžete data buď dokoupit, nebo připojení stále funguje sníženou rychlostí.

Mezi místní operátory patří například Vinaphone, Mobifone, Vietnamobile a nebo Viettel, který doporučujeme, jelikož je vlastněný Ministerstvem obrany Vietnamu a pokrytí signálem 3G je téměř všude a ve vysoké kvalitě.

Důležitá čísla a kontakty

Mezinárodní předvolba pro Vietnam je +84

Mezinárodní předvolba pro Vietnam je +84 Policie: 113

Mezinárodní předvolba pro Vietnam je +84 Policie: 113 První pomoc: 115

Mezinárodní předvolba pro Vietnam je +84 Policie: 113 První pomoc: 115 Hasiči: 114

V Hanoji se můžete také setkat s turistickou policií, na kterou se můžete obrátit např. v případě krádeže. Její kontakt je: 04 – 3771085 nebo 04 – 38525252.

Velvyslanectví České republiky v Hanoji

Velvyslanectví České republiky v Hanoji 13 Chu Van An, Hanoi

Velvyslanectví České republiky v Hanoji 13 Chu Van An, Hanoi Telefon: +844/ 3 8454131-2

Velvyslanectví České republiky v Hanoji 13 Chu Van An, Hanoi Telefon: +844/ 3 8454131-2 Nouzová linka: +84/914991892, +84/912341032

E-mail: hanoi@embassy.mzv.cz.

Na svých cestách také počítejte s časovým posunem, pokud navštívíte Vietnam v době platnosti našeho letního času, posuňte si své hodinky o pět hodin, v zimním čase pak připočítejte hodin šest.

Reklama

Výběr článků

Načítám