Hlavní obsah

Vietnam i Nový Zéland. Světové destinace se otevírají turistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světové destinace opětovně vítají turisty. Vietnam, Jižní Korea či Nový Zéland jsou mezi nejnovějšími zeměmi, které oznámily otevření hranic, ačkoli návštěva bude možná jen za určitých podmínek. Přibývá ovšem i států, které veškeré cestovní restrikce zrušily. Jde mimo jiné o Island, Irsko či Velkou Británii.

Foto: Profimedia.cz

Nový Zéland se otevře od května (ilustrační foto).

Článek

Vietnam se otevřel zahraničním návštěvníkům v úterý, a to po dvou letech. Podle serveru Independent je ale nejasné, jaké má země vstupní požadavky. Tamní vláda v uplynulých měsících předložila dva návrhy, neoznámila však, který platí.

Úřady otevření země oznámily v polovině února a uvedly, že turisté se budou muset prokázat dvěma dávkami očkování či prodělanou nemocí, a navíc ještě předložit negativní test a vyčkat 24 hodin v karanténě.

Malajsie se po dvou letech otevře turistům. Ale jen očkovaným

Cestování

Prvního března však ministerstvo zdravotnictví celou věc zkomplikovalo návrhem, aby turisté po příjezdu zamířili do třídenní karantény. Oproti tomu ministerstvo cestovního ruchu chtělo karanténu zcela zrušit. Server Independent v úterý uvedl, že není jasné, které z těchto opatření platí.

Upřesnit vstupní požadavky musí také Jižní Korea, která se otevře od 1. dubna. Je jisté, že země bude vyžadovat očkování, zatím však není známo, zda bude nutný i test. Doklad o vakcinaci má nahradit povinnou karanténu.

Nový Zéland bude chtít tři testy

Po dvouleté uzávěře otevře také Nový Zéland. Nejprve od 13. dubna pro Australany, od 2. května budou následovat občané zemí, kteří pro krátkodobý pobyt nepotřebují víza, což se týká i Čechů.

„Jsme připraveni přivítat svět. Nový Zéland bude čekat s otevřenou náručí,“ cituje Guardian premiérku Jacindu Ardenovou.

Nový Zéland bude vyžadovat očkování a celkem tři testy. Jeden před příjezdem, druhý po příjezdu a třetí po pěti či šesti dnech pobytu.

Zatímco zmíněné země stále vyžadují doklady o bezinfekčnosti, v Evropě přibývá států, které veškeré vstupní restrikce zrušily. Jde o Norsko, Island, Irsko, Maďarsko, nově i Velkou Británii, která bude fungovat v předcovidovém režimu od pátečního rána.

Jako za starých časů. Británie zruší veškeré cestovní restrikce

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám