Hlavní obsah

VIDEO: V Egyptě postaví unikátní muzeum pod vodou

Novinky, Lucie Poštolková

Pod hladinou Středozemního moře v zálivu města Alexandria by mělo vyrůst unikátní podvodní muzeum, na jehož výstavbě pomáhá Egyptu UNESCO. Turisté si budou moci prohlédnout mimo jiné poklady Kleopatřina paláce potopené na dně moře, aniž by se namočili. Projekt vypracovala kancelář francouzského architekta Jacquese Rougerieho a stavba by měla začít již příští rok.

Článek

První část muzea by měla být umístěna podél nábřeží. Zde se bude nacházet „zahrada soch“. Pod ní budou další výstavní prostory. Centrem této části bude vedena chodba, která bude směřovat do muzea pod hladinou moře. Nad tímto oddělením budou z moře vyčnívat čtyři obří objekty, které mají připomínat plachty. Tak projekt popsal sám Jacques Rougerie.

"Pokud vše půjde podle plánu, konstrukce začne už v roce 2010 a dokončení muzea by nemělo trvat více než 2,5 roku," řekl Ariel Fuchs zástupce architektonické kanceláře Rougerie.  

:. Alexandrijský záliv © Jacques Rougerie Architect

Foto: rougerie.com

Záliv je velmi bohatý na památky

Právě alexandrijský záliv skrývá pod vodou velké množství archeologických pokladů například zbytky Kleopatřina paláce, dávných řeckých a římských lodí či ostatky po alexandrijském majáku, který patřil mezi sedm divů světa. Jen za posledních 20 let zde vědci objevili 26 sfing, podstavce pro dary bohům, vraky řeckých a římských lodí a tisíce dalších objektů.

Záliv je umístěn v blízkosti nové Alexandrijské knihovny, tedy v místě, kde vědci věří, že žila Kleopatra s Markem Antoniem.

:. Vnitřní prostory podovodního muzea © Jacques Rougerie Architect

:. Vnitřní prostory podovodního muzea © Jacques Rougerie Architect Foto: rougerie.com

Projekt naráží na finanční a technické komplikace

Problematické je však nejen zajištění konstrukce dostatečně silné tak, aby odolala proudům pod vodou. (Záliv je hluboký v průměru pouze 5-6 metrů.) Druhá výzva spočívá v zajištění viditelnosti v tunelu. Vody v Alexandrijském zálivu jsou totiž známé jako velmi temné.

Finanční zajištění celého projektu vyžaduje 140 miliónů dolarů (téměř 4 miliardy Kč). Vláda věří, že financování pomohou soukromé společnosti a organizace. Ale člen týmu architektů přiznává, že "nikdo si není jistý tím, odkud bude stavba financovaná."

:. Architekt Jacques Rougerie před návrhem na podmořské muzeum © Jacques Rougerie Architect   Foto: rougerie.com

:. Vnitřní prostory muzea © Jacques Rougerie Architect

Foto: rougerie.com

:. Vize podmořského muzea, pohled z pevniny © Jacques Rougerie Architect

:. Vize podmořského muzea, pohled z pevniny © Jacques Rougerie Architect Foto: rougerie.com

:. Lidé pozorují vodní svět a jsou v suchu. © Jacques Rougerie Architect

Foto: rougerie.com

:. V podvodním muzeu budou přibližovat vzdálenosti jezdící pásy. © Jacques Rougerie Architect  Foto: rougerie.com

:. Vizualizace podmořského dna, kde ryby plavou mezi archeologickými památkami. © Jacques Rougerie Architect  Foto: rougerie.com

:. Vnitřní schodiště muzea © Jacques Rougerie Architect

:. Vnitřní schodiště muzea © Jacques Rougerie Architect Foto: rougerie.com

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám