Hlavní obsah

Veřejnosti se po letech znovu otevře Augustovo mauzoleum v Římě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po desítky let chátrající mauzoleum prvního římského císaře Augusta prošlo opravou a v březnu příštího roku se otevře veřejnosti, oznámilo podle agentury Reuters vedení Říma. Mauzoleum představuje největší hrobku s kruhovým půdorysem na světě a bylo vystavěno v roce 28 před naším letopočtem nedaleko břehů řeky Tibery. Jde o jednu z nejvýznamnějších římských památek.

Foto: Profimedia.cz

Mauzoleum představuje největší hrobku s kruhovým půdorysem na světě.

Článek

V mauzoleu, které nechal vystavět sám Augustus pro sebe a členy císařské rodiny, jsou pohřbeni mimo jiné také císaři Tiberius, Caligula nebo Claudius. Kdysi jedna z nejhonosnějších staveb ve městě prošla po pádu římského císařství mnoha změnami. V jednom období byla přestavěna na opevněný hrad, posléze se z ní staly visuté zahrady a později také amfiteátr, v němž se konaly býčí zápasy a oslavy s ohňostroji.

Začátkem minulého století se z místa stalo divadlo, kde se konaly koncerty a opery, než diktátor Benito Mussolini nařídil rozbourání hlediště ve snaze navrátit dominantám antického Říma původní podobu.

Vstup dočasně zdarma

Mauzoleum po léta chátralo, jeho stěny obrostly stromy a na cestách uvnitř komplexu se vršily odpadky. Nynější obnova památky vyšla na deset milionů eur (262 milionů korun).

Foto: Profimedia.cz

Původní podobu mauzolea uvidí návštěvníci díky virtuální realitě.

„Je to historická chvíle,” řekla reportérům starostka Říma Virginia Raggiová. Upřesnila, že návštěvníci si budou moci hrobku prohlédnout od 1. března nadcházejícího roku. Až do 21. dubna, kdy bude Řím slavit výročí svého založení v roce 753 před naším letopočtem, bude vstup zdarma.

Díky svým urbanistickým projektům pomohl Augustus přeměnit Řím v elegantní světovou metropoli. Na své smrtelné posteli údajně řekl, že nalezl Řím jako město z cihel a přenechal ho jako město z mramoru. Původní mramorové obložení a sochy, které kdysi zdobily hrobku, zmizely již před staletími, turisté si však budou moci představit původní podobu místa díky prohlídkám využívajícím virtuální realitu.

Řím zakázal provoz kočárů a turistických bryček v ulicích města

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám