Hlavní obsah

Velká čínská zeď je dvakrát delší, než se myslelo

Novinky, Lucie Poštolková

Velká čínská zeď dostála svému názvu. Monumentální stavba kdysi bývala vskutku velká. Podle posledních výzkumů, kdyby se byly propojily všechny její části, obtočila by polovinu zemského rovníku, píše server Theaustralian.com.

BEZ KOMENTÁŘE: Velká čínská zeď je prý dvakrát delší, než se říkalo

 
Článek

Čínští archeologové uvedli, že Velká čínská zeď by měřila 21 196,15 kilometru, tedy přibližně dvakrát více, než činily dosavadní odhady. Konečné číslo v sobě zahrnuje také části zdi, které byly zbořeny.

Osm metrů vysoká a sedm metrů široká

Počátky stavby Velké čínské zdi sahají asi do roku 220 před naším letopočtem. Jiné prameny mluví o 5. století před naším letopočtem. Dříve se nejčastěji uváděla délka v rozmezí 6700 až 9000 kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

V průměru je zeď vysoká osm a široká sedm metrů, věže jsou od sebe vzdáleny na dostřel dvou šípů. Z menších celků byla spojována za dynastií Čching a Ming. Táhne se od hor až ke Žlutému moři a je přírodně přerušena jen ve svojí první třetině Žlutou řekou.

Na stavbě se podílely tisíce lidí. Přes 300 000 mužů zde zahynulo, proto se jí přezdívá také Zeď slzí nebo "nejdelší pohřebiště světa".

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám