Hlavní obsah

Velikonoční ostrov se po dvou letech opět otevře turistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikonoční ostrov se tento týden po dvou letech opět otevře turistům. Pro návštěvníky tohoto chilského území v Tichém oceánu ale budou platit přísná opatření. Všichni s výjimkou dětí do tří let budou muset mít testy na koronavirus, budou se muset prokázat pozvánkou od místního obyvatele a předložit potvrzení o rezervovaném ubytování na ostrově.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Velikonoční ostrov se po dvou letech otevírá turistůmVideo: Reuters

 
Článek

Dvouletá uzávěra ostrova, na němž žije asi 8000 lidí, výrazně poškodila životní úroveň tamních obyvatel. Přes 80 procent z nich je totiž závislých na cestovním ruchu. „Asi 18 procent obyvatel je placeno z veřejného rozpočtu, zbytek je závislý na turistice,“ citovala agentura EFE starostu ostrova Pedra Edmundse Paou. Podle něj bude oživení obtížné a pomalé. Někteří se z ostrova kvůli pandemické uzávěře odstěhovali, dodal.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Jedno z nejznámějších uskupení soch - Ahu Tongariki

Otevření Velikonočního ostrova turistům se plánovalo původně od února, kdy je na jižní polokouli letní sezóna, ale varianta koronaviru omikron přiměla chilskou vládu uzavírku prodloužit.

FOTO: Jeden z nejodlehlejších ostrovů světa proslul tajemnými sochami

Cestování

Na Velikonočním ostrově totiž není nemocnice s jednotkou intenzivní péče a let na pevninu trvá asi pět a půl hodiny. Nicméně loni chilské úřady poslaly z pevniny na ostrov lékařskou ambulanci vybavenou pro pacienta s vážným průběhem covidu-19.

Tento měsíc očekávají na Velikonočním ostrově na 1500 turistů, první z nich přiletí ve čtvrtek. Chilská vláda povolila pro srpen dva lety týdně, od září mají být tři. Mnohé hotely a obchody ale podle agentury EFE zatím neotevřou, protože nemají peníze na faktury za elektřinu.

Hlavním lákadlem sochy moai

Velikonoční ostrov, v domorodém jazyce nazývaný Rapa Nui, proslavily zejména obří sochy moai s velkou hlavou a bez nohou, které vytvořili domorodí obyvatelé ve 13. až 15. století. Původně jich bylo na ostrově zhruba 900, největší z nich měřila asi deset metrů a vážila kolem 82 tun.

Dlouho bylo záhadou, jak tyto sochy obyvatelé ostrova přemisťovali. Jednu z možností ověřil v 80. letech minulého století přímo na ostrově po boku norského cestovatele Thora Heyerdahla český technik Pavel Pavel.

Část Velikonočního ostrova je národním parkem, který je od roku 1995 zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.

Na nejodlehlejším letišti světa si můžete udělat i piknik

Cestování

Reklama

Související články

Velikonoce na Velikonočním ostrově

Je druhá hodina ranní a naše oči jsou doširoka otevřené. Na vině ale překvapivě není pásmová nemoc, známá jako jet lag, ač si hlava niterně dobře uvědomuje, že...

Výběr článků

Načítám