Hlavní obsah

Veletrh lodí: v Česku se objeví flyboard, kapitán La Grace chce vyplout v květnu

Novinky, lap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na veletrhu lodí BoatExpo představili novinky sezóny, které se pomalu začnou objevovat na českých řekách. Nejvíce lidí se zajímalo o flyboard, vznášecí prkno poháněné vodou, luxusní čluny a také o přednášku týkající se historické plachetnice La Grace.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Nexus 850: Luxusní jachta, která může sloužit jako chata i na českých řekách.

Článek

Veletrh BoatExpo probíhal 22. až 25. 11. 2012 na Výstavišti Holešovice v Praze. Vystavovatelé předvedli desítky lodí, mezi nimi zvláště zazářily motorové lodě Nexus 850 (Northman) a X35 MasterCraft.

Foto: Archiv firmy

X35 MasterCraft: Porsche mezi sportovními loděmi

S flyboardem do oblak

Flyboard se na vodních plochách v zahraničí objevil už dříve, ale v Česku jej budou moct vidět v akci zájemci až na dubnové výstavě Lodě na vodě v Praze. Princip spočívá na vodním tryskovém pohonu, který do prkna přivádí motor vodního skútru. Flyboard potřebuje hloubku alespoň čtyři až pět metrů.

Jízda na prkně je jednoduchá, jde jen o správné přenášení váhy. Trysky v rukách pak pomáhají udržet stabilitu. Letec se může dostat až do výšky devíti metrů, tu ovlivňuje buď řidič vodního skútru, nebo samotný sportovec pomocí dálkového ovládání.

Flyboard je určen pro osoby nad 12 let. Jízda je snazší a méně fyzicky náročná než například na vodních lyžích či wakeboardu. Dřívější modely byly zabudované do batohu, dnes se objevuje levnější varianta na prkně. Vynálezcem je Francouzský závodník Franky Zapata. Toto zařízení je již možné zakoupit již v ČR. [celá zpráva]

Plachetnice La Grace by měla vyplout v květnu

Součástí veletrhu byl také stánek o české replice historické plachetnice La Grace, která ztroskotala u španělského letoviska Marbella 26. 10. 2012. V současné chvíli je loď vytažená z vody a zjišťuje se, co vše je potřeba opravit. V pátek umyli loď wapkou a vybrali z vnitřku písek, který se uvnitř nahromadil v době, kdy loď ležela na pláži na boku.

V neděli probíhalo také krátké povídání o tom, jak postupovaly záchranné práce. Lukáš Szemka vyprávěl o podpoře Španělů, kteří dobrovolnému záchrannému týmu půjčili dokonce i byt, prostory pro uskladnění plachet a dalšího vybavení. Druhou stránkou mince je pak složitá komunikace se španělskými úřady.

Foto: Profimedia.cz

La Grace ztroskotala v noci z 25. na 26. října ve španělském letovisku Marbella při cestě na Kanárské ostrovy, kde měla strávit zimní sezónu.

Kapitán lodě Josef Dvorský se telefonicky spojil s organizátory přednášky. "Snad se opravy stihnou brzy. Přál bych si vyplout ještě letos v květnu a stihnout tak závody ve francouzské Marseille," řekl kapitán Dvorský.

Na veletrhu se nově představil také kurz pro pokročilé kapitány. Adrenalinové a nepředvídatelné zkušenosti si mohou skippeři otestovat na Středozemním moři v březnu. Celý kurz probíhá bez GPS pod dohledem zkušeného kapitána s tradičními navigačními pomůckami, jako je kompas či sextant, přístroj, se kterým lze podle hvězdných těles určit polohu. Více najdete zde.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Výstaviště Praha Holešovice

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám