Hlavní obsah

Ve westernovém městečku ve španělské Almeríi zažijete pravý Divoký západ

Novinky, Roman Zvarič

Krajinu andaluské provincie Almería s horami, skálami, mořem a (jedinou evropskou) pouští milují filmaři. Je fotogenická, má prý zvláštní světlo a dokonale se hodí pro westerny. Na každém rohu narazíte na místo, kde se točil slavný film. Nejvíc jich vzniklo ve Fort Bravo Texas Hollywood, kde můžete být svědky divoké barové bitky i přepadení banky.

Foto: Roman Zvarič

Ve westernovém městečku se točil nejeden slavný film.

Článek

Provincii Almería a poušť Tabernas objevil pro filmařské účely počátkem 60. let Sergio Leone. Natáčení zde bylo mnohem levnější, než kdyby musel s celým štábem cestovat do USA, a tak jeho spaghetti westerny, které se odehrávají v Texasu, Arizoně či Kalifornii, vznikaly zde.

Lokaci a dekorace začali využívat také další režiséři, točily se zde válečné filmy, videoklipy, reklamy a pitoreskní filmová vesnička v odlehlém kaňonu se tak postupně rozrůstala. Dnes ji tvoří dvě části: klasická westernová, kde je hotel, saloon, kovárna, vězení či šibenice, a mexická s náměstím, kostelem a typickými domky. Počátkem 80. let zde začali pořádat prohlídky pro filmové fanoušky.

Foto: Roman Zvarič

Krajina pouště Tabernas připomíná spíše Texas, Arizonu či Kalifornii.

Když dorazíte na místo, stěží uvěříte tomu, že jste v Evropě: kolem jsou vyschlá říční koryta, pískovcové skály, kaktusy. Vyprahlá krajina místy připomíná měsíční povrch a v létě může úmorné vedro vystoupat až ke 45 stupňům Celsia.

Při bitce létají židle i zuby

Hned vedle dřevěné vojenské pevnosti Fort Bravo je primitivní hřbitov a za ním proslulý kamenný oblouk, pod kterým musel mladý Harmonica v Tenkrát na Západě hrát uhrančivou melodii, zatímco mu na ramenou stál bratr s oprátkou na krku… Po prašných ulicích městečka vozí návštěvníky dostavník tažený čtyřspřežím, atmosféru Divokého západu přitom dotváří půltucet kovbojů na koních, kteří sprintují kolem a měří si cizince podezíravými pohledy.

Foto: Roman Zvarič

Ve městečku najdou návštěvníci kovárnu, šibenici, vězení i saloon. Zkrátka jako v pravém westernu.

Součástí programu při prohlídce je scéna přepadení banky, při kterém desperáty překvapí hrdinný šerif a následuje divoká přestřelka slepými náboji. Hádejte, kdo v ní zvítězí?

V saloonu je pak k vidění kankán v podání lehkých ženštin a drsná barová bitka kaskadérů, při níž létají židle i zuby. Představení, která režírují studenti filmových škol, působí skutečně realisticky a interpreti do nich občas přiberou — jen v dobrém samozřejmě — i někoho z diváků. Na závěr si v saloonu v klidu prohlédněte fotografie z různých natáčení, které zdobí stěny.

Foto: Roman Zvarič

Součástí programu je přepadení banky.

Po městečku Texas Hollywood a okolní poušti se kromě Leoneho „špagetových“ hrdinů proháněl třeba Lawrence z Arábie, Indiana Jones, Conan, Mad Max nebo Chris a Calvera ze Sedmi statečných. Před třemi lety zde Ridley Scott točil svůj Exodus a mezi nejnovější kinematografická veledíla vznikající v této oblasti patří Hra o trůny.

Reklama

Výběr článků

Načítám