Hlavní obsah

Ve Vysokých Tatrách usnadní turistům cestu nová mobilní aplikace

Právo, Ivan Vilček

Turisté pohybující se po horách s papírovou mapou v ruce se možná stanou minulostí. Ve Vysokých Tatrách mohou výletníci využívat mobilní aplikaci a navigaci, která jim ukáže správnou stezku.

Foto: Profimedia.cz

Často komplikovanou orientaci v horském terénu usnadňuje už i ve Vysokých Tatrách mobilní aplikace. Ilustrační foto

Článek

V nejvyšších slovenských horách začneme možná místo turistů s mapami potkávat spíše ty s chytrými telefony v rukou. Bezplatná navigační aplikace upozorní turistu na správnou odbočku, zpřístupňuje mapy v elektronické podobě a upozorňuje na blízké atrakce. Jak informovala Oblastní organizace cestovního ruchu region Vysoké Tatry, mobilní aplikace informuje rovněž o možnosti ubytování, gastronomii, lanovkách, sportovních a kulturních možnostech a v zimě také o stavu sjezdovek.

„Pokud si návštěvník Vysokých Tater stáhne aplikaci do mobilu, v terénu se může pohybovat bez připojení k internetu,“ uvedla Lenka Maťašovská, výkonná ředitelka Oblastní organizace cestovního ruchu Vysoké Tatry. „Aplikace zobrazí, kde se na trase nachází, jak daleko jsou zajímavá místa a podobně. Jednoduše řečeno, s touto aplikací už v Tatrách nikdo nezabloudí,“ dodala.

Cyklisté si pro změnu najdou mapy tras pro horskou nebo silniční cyklistiku, pěší výletníci mají k dispozici turistické trasy včetně naučných chodníků s mapami. Milovníky kondičního běhu aplikace upozorní na obtížnost různých tratí.

Obdobnou mobilní aplikaci používají některá italská a rakouská horská střediska. Tatranská verze je dostupná kromě slovenštiny také v angličtině a polštině.

Anketa

Jaký způsob navigace na cestách preferujete?
Využívám aplikace do chytrých telefonů.
23,6 %
Vozím s sebou papírovou mapu.
38,9 %
Kombinuji klasickou mapu s navigační aplikací.
37,5 %
Celkem hlasovalo 72 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám