Hlavní obsah

Ve Vysokých Tatrách mizí řetězy, které pomáhají turistům při výstupech

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenští horští záchranáři jsou v šoku. Z nejnáročnějších turistických chodníků mizí řetězy, které mají pomáhat turistům při výstupu.

Foto: Archiv Chaty pri Zelenom plese

Chata u Zeleného plesa, v jejímž okolí také zmizely pomocné řetězy.

Článek

Nejdřív zmizely řetězy na Gerlachovském štítu, pak v dolině nad Chatou u Zeleného plesa (Chata pri Zelenom plese) a nyní také na Lomnickém štítu. „Zmizely řetězy v délce 20 až 25 metrů na nejstrmějším místě,“ uvedl pro televizi Markíza jeden ze zaměstnanců observatoria na Lomnickém štítě.

Pro pracovníky observatoria jsou řetězy navíc jedinou únikovou cestou v případě, že nefunguje lanovka. Horští záchranáři vyslovili domněnku, že řetězy musel ukrást někdo, kdo je zvyklý pohybovat se ve vysokohorském terénu a musel mít u sebe velké nůžky na kov, kterými řetězy odstřihl.

Záchranáři se obávají, že nyní bude v horách docházet ještě k většímu počtu vážných úrazů, než doposud. Objevily se spekulace, že za odstraněním řetězů je konkurenční boj mezi legálními a nelegálními horskými vůdci. Spolek tatranských horských vůdců to však rezolutně odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám