Hlavní obsah

Ve Vsetíně se v sobotu konají Templářské slavnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum regionu Valašsko připravilo na sobotu ve Vsetíně Templářské slavnosti. Největší akce kulturního kalendáře muzea vzdává hold řádu templářských rytířů, který měl ve 13. století velký vliv na rozvoj regionu a z jehož dob pochází i první písemná zmínka o existenci Vsetína, informoval mluvčí muzea Jiří Koňařík.

Foto: Profimedia.cz

Vsetínský zámek

Článek

Templářské slavnosti se budou konat už dvanáctým rokem. Prostranství kolem vsetínského zámku a nedaleké hvězdárny se promění v malé středověké ležení. Program začne ve 14 hodin.

„Na hlavní scéně v zámeckém parku vystoupí dobová hudba Gnomus, skupiny historického šermu Marcus M, Valmont a Velenští zbrojnoši nebo oblíbený kejklíř Kuba.

Zájemci se budou moci svézt na koni, ochutnat dobovou kuchyni nebo si zajít za ranhojičem či kartářkou. Chybět nebudou ani Burgmistři se svou školou rytířských dovedností,” uvedl Koňařík.

Stálé expozice budou uzavřeny

„Děti si vyzkoušejí i šerm, hru LARP, dřevěnou střelnici na hrad, kuličkodráhu a řadu dalších atrakcí. Součástí akce bude i dobový jarmark s bohatým občerstvením včetně několika druhů guláše, který letos uvaří špičkový kuchař Tomáš Kapoun,” uvedl kurátor akce Pavel Mašláň.

U hvězdárny si návštěvníci budou moci vyzkoušet lukostřelbu, ražení mincí či rytířské trenažéry. Připravena bude i ukázka dravců ze Záchranné stanice Hošťálková a pozorování Slunce.

Na zámku bude zpřístupněna vyhlídka ve věži a tři výstavy, stálé expozice budou uzavřeny.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám