Hlavní obsah

Ve Švýcarsku se koná unikátní vinařský festival. Slaví se jednou za generaci

Novinky, mšv

Kolem vinic ve švýcarském městečku Vevey to v posledních týdnech pořádně žije. Koná se tam totiž jeden z největších vinařských festivalů na světě, unikátní mimo jiné tím, že se slaví jen jednou za zhruba 20 let. Naposledy si tak místní mohli bujaré veselí užít v roce 1999, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po 20 letech se ve Švýcarsku koná neobvyklý vinařský festivalVideo: AP

 
Článek

Festival má více než dvousetletou tradici, letošní ročník je přitom teprve dvanáctý. Fete des Vigneros je z toho důvodu jedním z nejraritnějších svého druhu na světě. A také jeden z největších. Vinice u města Vevey, kde se událost koná, jsou navíc zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO, což už samo o sobě dodává akci na váze a důležitosti.

„Festival oslavuje náš region a jeho kulturu, krásu tohoto místa i celého Švýcarska, Vevey a jeho jezero, vinice, zvířata, lidi, ale i kostýmy. Je poselstvím míru, radosti a lásky,“ svěřila se nadšená účastnice akce Fanny Ruppová.

Foto: Profimedia.cz

Během festivalu se konají i kostýmované průvody.

Ve městě Vevey na tradice nezapomínají. Kultura regionu se rovněž probojovala až na seznam nehmotného dědictví organizace UNESCO. Místní jsou na to patřičně hrdí a do festivalu proto investují nemalé peníze.

Ve městě stojí například arena, vybudovaná právě za účelem konání akce – dost velká na to, aby pojala na 20 tisíc lidí, což je víc než celá populace Vevey. Kromě pití vína se také hodně tančí a hraje muzika. Podle agentury AP od druhé poloviny července do 11. srpna, kdy událost končí, navštíví festival až milion lidí. „Musíme čekat celou jednu generaci, abychom uspořádali takhle velkou akci. Je obří,“ doplňuje Claude Rupp, další z účastníků.

Kořeny má v 17. století

Tento rok chtěli organizátoři akci povýšit, nejen programově, ale i technologicky. Vybudovali pro ni údajně největší pódium osvětlené LED žárovkami na světě. Ročník se také snaží více přiblížit ženám, které, jak připomíná AP, mohou v zemi volit teprve od roku 1980. „Není to jen oslava vína. Oslavujeme lidi, kteří se o vinice starají. Jinde jde jen o sklizeň, nám tu jde o uctění celé práce,“ vysvětlil ředitel festivalu Frederic Hohl.

Kořeny události sahají do 17. století, kdy začala jako obdoba soutěže, v níž se porovnávala kvalita vínu z regionu. Později se z akce stal regulérní festival, první ročník se konal v roce 1797. Přestože ho v dalších letech přerušily například války, tradice přetrvala do současnosti.

Podle Hohla festival dnes navštěvují i Švýcaři, kteří se přestěhovali všemožně po světě, třeba do Spojených států amerických nebo do Asie. Velkolepou show si ale kvůli nostalgii a vzpomínkám na domov nenechají ujít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám