Hlavní obsah

Ve Švýcarsku otevírají nejdelší tunel na světě

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový železniční tunel se začátkem června otevírá ve Švýcarsku. S délkou 57 kilometrů se Gotthardský úpatní tunel vedoucí skrz Alpy stane vůbec nejdelším na světě, zhruba o čtyři kilometry ukradl dosavadní prvenství japonskému Seikanu. Především ale zkrátí cestu z Curychu do italského Milana zhruba o půl hodiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Železniční tunel pod švýcarskými Alpami je dlouhý 57 kilometrůVideo: Alptransit Gotthard Ltd., AP

 
Článek

Tunel vede skrz alpský Gotthardský masiv a spojuje švýcarská města Ersfeld na severu a Bodio na jihu. „Když se podíváme do historie, lidé přes Gotthardský masiv putovali už ve 14. století, tehdy jim cesta trvala i týden, my ji teď smrskli do pár hodin. To je podle mě úžasné,“ říká Corinne Genoudová z centrály Švýcarského turismu.

Stavba tunelu začala už v roce 1999, ražba skončila o 11 let později. K proražení masivní skály používali stavitelé několika metod — důlní kombajn, vrtačku s názvem Sissy, nebo i odstřel.

Šetrný ke krajině 

Tunel má částečně pomoci přesunout nákladní dopravu ze silnic na koleje, aby nebyla dotčena alpská krajina. „My Švýcaři máme velmi blízko k přírodě, je naší součástí a také je zásadní pro náš cestovní ruch,“ tvrdí Genoudová.

Od minulého října provádějí odborníci v tunelu řadu testů, kdy zkoušeli projet s vlaky v rychlosti až 275 kilometrů za hodinu.

Slavnostní otevření proběhne ve středu 1. června, do pravidelného provozu by měl tunel vstoupit 11. prosince letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám