Hlavní obsah

Ve středu oslaví Den stromů v hostivařském Toulcově dvoře

Právo, AR

Jen málo lidí asi ví, že v hlavním městě je téměř 200 památných stromů. Už deset let se přitom u nás slaví Den stromů. Od středy 20. října, na kdy tento svátek připadá, bude ve středisku ekologické výchovy Toulcův dvůr v Hostivaři připravena pro návštěvníky výstava o pražských památných stromech.

Článek

Budou si moci prohlédnout všech 18 informačních tabulí, které byly během léta instalovány u vybraných památných stromů. Tabule propojují historii se současností, a tak se dají u mnohých porovnat dobové fotografie s aktuálním stavem.

Připraveny budou také mapy se zakreslenými památnými stromy Prahy. Návštěvníci si mohou jednoduše najít, který strom je nejblíže jejich bydlišti. Na příchozí čekají v Toulcově dvoře i nejrůznější překvapení. Prvních 333 návštěvníků výstavy např. obdrží sladký dárek.

V dílnách bude možné vyrobit přáníčko nebo drobnost z přírodniny, podívat se na práci řezbářů nebo pod jejich dohledem pracovat se dřevem.

Celý program bude probíhat od 14 do 18 h. Den stromů se u nás slaví od roku 2000, kdy s nápadem slavit svátek stromů přišli bývalý ředitel botanické zahrady Václav Větvička a dřevosochař Martin Patřičný.

Navázalo se tak na starou tradici, kdy u nás byly od roku 1906 masově pořádány stromové slavnosti. Říjnový termín byl zvolen proto, že je to vhodné období pro sázení stromů, ale také kvůli tomu, že stromy hýří nejrůznějšími barvami. Více informací na www.prazskestromy.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám